10 fijne plekjes in | Thearie
Doen,  Fijne plekjes

10 fijne plekjes in het prachtige Brussel

Soms ben ik er weer; in mijn vroegere woonplaats Brussel. Samen met vrienden een weekend lang herinneringen ophalen aan die geweldige tijd daar. Heel fijn!

Staat Brussel ook op jouw lijstje?

Hier een top 10 van leuke eet-en drink plekjes. De meesten zijn te vinden in de buurt van mijn oude straat; de Antoine Dansaertstraat. In het oude centrum, dichtbij de Grote Markt.

(1) Le Pain Quotidien
Dé bakker voor mij. Hoe vaak heb ik daar wel niet op zondagochtend heerlijk ontbeten. Met vrienden of familie die op bezoek waren vanuit Nederland, met huisgenootjes of gewoon zomaar alleen. Er is een grote stamtafel, waar je gezellig aanschuift en lief aan je (onbekende) tafelgenoten vraagt of je de boter mag. Je kan er ontbijten en lunchen. Versgebakken, ambachtelijk bereid brood. De heerlijkste salades. Een fijn sfeertje….kortom, een dikke aanrader.

‘Mijn’ Pain Quotidien was in mijn straat (Antoine Dansaertstraat). Toevallig ook de eerste Pain Quotidien ooit. Inmiddels zijn er meerdere over gehele wereld, ook in ons eigen landje.

Le Pain Quotidien Antoine Dansaertstraat
Le Pain Quotidien

(2) Tapas Locas
De lekkerste tapas! In het centrum van Brussel.
Je kan – volgens mij – niet reserveren, het kan dus zijn dat je eens moet wachten op een tafeltje. Maar dat is geen probleem; een kan sangria, een paar glazen en hé de wachttijd lijkt ineens niet zo lang meer.

Dan…het kiezen. Het makkelijkst is om maar gewoon veel verschillende tapa’s te bestellen en dan met je gezelschap gezellig in dezelfde bakjes gaan prikken. Mijn aanrader…. Pain de viande; gehaktbrood met een laagje honing. Serieus, het water loopt al in mijn mond als ik er alleen maar aan denk. (Had ik al gezegd dat ik binnenkort weer mag?)

(3) Zebra
Bijna om de hoek van mijn oude huisje; op het Sint-Goriksplein. Klein maar gezellig. Het terras is perfect voor een
luie zondagmiddag. De bierkaart is uitgebreid, maar neem van mij aan…. teveel Belgische biertjes door elkaar is – uiteindelijk – niet zo fijn. Kies een lekkere uit en blijf daar bij…

Ohja…. live muziek hebben ze er ook. Supergezellig!

Zebra Brussel
Zebra Brussel

(4) Le Corbeau
“Overdag is het een doodnormaal, typisch Belgisch restaurant” (Hoor hier de stem van Jambers bij). Prima lunch, lekkere gerechten (Stoemp!), goede sfeer.

Echter, ‘s avonds in het weekend….staat opeens iedereen hier op de tafels te dansen! Dan is het feest. Memorabele avonden heb ik hier meegemaakt; afscheidsfeestjes van collega’s/stagiaires, verjaardag of zomaar feest. Uit foto’s op de website blijkt het nog steeds feest te zijn daar ‘s avonds. Check ook de speciale bierglazen! Het is mij nog nooit gelukt om daar uit te drinken zonder te knoeien…

(5) O’Reilly’s
Helemaal niet typisch Belgisch, gewoon lekker Iers. Lekker eten, drankje, voetbal (lees: belangrijke voetbalwedstrijd van ons Nederlands elftal) kijken. Of gewoon een kop heerlijke koffie en een krantje. Ik had altijd wel een reden om naar O’Reilly’s te gaan. Al was het maar omdat het daar warmer was dan in mijn huisje waar de kachel het niet altijd even goed deed….

(6) Bonsoir Clara
Een heerlijk, kleurrijk restaurant. Fijne gerechten die – volgens de website – zijn geïnspireerd door de Middellandse Zee. Voor zowel de lunch als het diner. Naast dé bakker (zie 1) dus als je daar lang blijft hangen na het ontbijt, kan je gewoon door naar de buren….

(7) Monk bar/café
Ook weer een fijne Brusselse plek.
Live muziek, drankje en (jawel) spaghetti!

(8) A la Morte Subite
Soms denk ik dat de mensen die daar werken net zo oud zijn als de kroeg zelf (en dat is al 100 jaar). Eigenzinnige garcons die de bestellingen komen opnemen, geen muziek, maar wel gezellig geroezemoes van de gasten.

De inrichting schijnt nog precies zo te zijn als in de jaren 20. Het is echt de moeite om hier eens een lekker fruitbiertje te gaan drinken!

(9) Fritland
Na het uitgaan lekkere, vette Belgische frieten eten. Of een mitraillette! Gewoon midden in de nacht. Gewoon naast de Beurs, tegenover O’Reilly’s. Heerlijk!

Voor wie het niet kent; een mitraillette is een half stokbrood met daartussen vlees (hamburger, shoarma, worst of wat dan ook) en frietjes. Daarboven op nog eens een dikke klodder saus (‘andalouse’, lekker!) en klaar is je mitraillette!

(10) Noordzee
De visboer! Maar met een fishbar en buitentoog; hier kan je genieten van heerlijke vis (bijna) direct uit de zee. En die vis kan men wegspoelen met een fijn glaasje wijn.

Je plaatst je bestelling, geeft je naam en zodra je vis klaar is wordt je naam uitgeroepen over het St Katelijneplein. Een gezellige drukte en zeker een aanrader als je eens in Brussel bent!

Vertel; staat Brussel op je lijstje? Of ben je er al eens geweest en ben ik – volgens jou – een plekje vergeten?

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

8 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: