12 simpele manieren om te ontspannen
Inspiratie

12 simpele manieren om meer te ontspannen

Ook zo druk af en toe? Ik geef je 12 simpele manieren om meer te ontspannen. Want kunnen we niet allemaal wat meer ontspanning gebruiken in het drukke, alledaagse leven van tegenwoordig? Welke 12 manieren je kunnen helpen om meer te ontspannen? Lees verder…

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ik kan af en toe behoorlijk gestresst zijn. Drukke dagen op het werk, overzicht kwijt, thuis kinderen die (terecht) aandacht willen, die geholpen moeten worden met huiswerk. Was, boodschappen, koken, geregel en dan nog het hele sociale gebeuren. Veel dus!

Die drukke dagen zijn niet goed voor de mens. Niet goed voor je hoofd, maar ook niet voor je lichaam. Gespannen schouders, zere kaken, hoofdpijn, niet goed slapen, een slecht humeur…. of erger! Deze drukke dagen zijn vaak niet te voorkomen, we leven nu eenmaal in een hectische wereld met veel prikkels, maar we kunnen wel zorgen voor meer rustmomenten. Meer momenten om te ontspannen en jezelf op te laden.

Wat mij betreft; ik kan wel meer van deze momenten gebruiken, dus heb ik 12 simpele manieren om te ontspannen op een rijtje gezet. Voor mezelf, maar wellicht heb jij er ook iets aan…

12 manieren om meer te ontspannen dus

Verwacht geen nieuwe dingen; al deze manieren zijn simpel en waarschijnlijk niet vreemd voor je. Maar pas je ze ook toe? Neem je tijd voor jezelf om weer even te ontspannen na een drukke dag? Of ga je door… en door?

1. Meer naar buiten

Deze is voor mij op dit moment het meest waardevol. Meer naar buiten! Even ‘connecten’ met de natuur. Even frisse lucht en een koude neus. Even stilte en rust. Ik kom na een rondje bos altijd ontspannen en met een redelijk leeg hoofd thuis, jij?

Meer naar buiten staat overigens ook op mijn ‘not to do’ lijst, die ik heb gemaakt voor dit jaar…

2. Sta vaker in de keuken

Ok, deze geldt wellicht niet voor iedereen, maar ik ontspan tijdens het koken. Niet als het een 3-gangen diner voor 18 personen moet worden, maar wel als het om simpele maaltijden gaat. Of taarten bakken, nieuwe recepten uit proberen, zelfs bij een eitje bakken!

Bak eens heerlijke, simpele koekjes. Geniet van met je handen werken, niet met je hoofd. En ruik die heerlijke geur! Wedden dat je een stuk relaxter wordt?

3. Neem een nieuwspauze

Er is zoveel slecht nieuws in de media, teveel voor ons brein om te verwerken. Als je al wat gestresst bent, is het niet wenselijk om al dat nare, slechte nieuws bewust of onbewust mee te nemen in je dag. Dus neem eens een pauze van al het nieuws….

Ik doe het regelmatig, mis daardoor vaak iets, maar ik denk maar zo ‘als het echt van belang is, hoor ik het toch wel’ Is het niet belangrijker om ons brein te voeden met mooie, lieve en positieve dingen?

4. Lach!

Tijdens het lachen produceren je hersenen endorfine, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. En dat helpt je te ontspannen.

Heb je een lachbui? Dan ontspannen je spieren, je bloeddruk daalt, je hartslag vertraagt én je voelt je emotioneel ook meer ontladen. Hoe fijn is dat? Lachen heeft nog veel meer voordelen, dus… lach meer!

Kijk kattenfilmpjes of die geweldig grappige film. Lach mee met kinderen, zij kunnen het beste lachten van allemaal. Lachen werkt ontspannend!

5. Ga ontspannen slapen

Dit vind ik zelf best lastig soms. ’s Avonds kijk ik vaak nog even Netflix, TV of in een ander schermpje. Ik ga best vaak met een vol hoofd naar boven, dus met een vol hoofd slapen.

Maar… steeds vaker maak ik later op de avond nog even een wandelingetje voor het slapen gaan én nog vaker lees ik gewoon nog heerlijk een boek in bed. En zit ik niet in schermen te kijken.

Probeer eens een half uur voor het slapen gaan niet iets te doen wat je brein stimuleert… en kijk dan eens of je beter slaapt en dus meer ontspannen wakker wordt.

6. Schrijf van je af

Voor mij werkt het; schrijven! Of het nu hier op thearie.nl is of op een kladblaadje; als ik iets opschrijf ben ik het daarna vrijwel meteen ‘kwijt’. Weet ik dat het ergens ‘opgeslagen’ is, maak ik er niet druk om en heb ik dus minder stress erover.

Blijven er soms dingen hangen in je hoofd? Schrijf het ergens op! Koop een mooi boekje, houd het dicht bij je en schrijf op wat je te binnen schiet. Schrijf op waar je dankbaar voor bent, hoe je dag was, hoe je je voelt.

Schrijf het van je af… maak je hoofd leeg! En lees het af en toe terug, zo waardevol.

7. Dompel jezelf onder in een nieuwe hobby

Ga breien of haken. Pak eens een kleurboek voor volwassenen of maak een puzzel van minimaal 1.000 stukjes! Wedden dat je na een paar minuten focussen afgeleid bent van alles wat je stress veroorzaakt?

Ik kleur regelmatig en ben nu ook begonnen aan een puzzel van 1.000 stukjes (stond ook op mijn 101 dingen lijst) en vind het heerlijk. Je bent zo geconcentreerd bezig dat je stressniveau al redelijk snel zakt en je dus meer ontspannen bent.

Kleuren voor volwassenen

8. Ga minder snel

Alles moet maar snel of nog sneller. Snel even dit, snel even dat. Iedereen lijkt haast te hebben en we willen zoveel.

Vertraag je tempo af en toe eens… kook langzamer (en misschien uitgebreider), eet langzamer, loop eens langzamer, rijd langzamer, maar neem vooral meer tijd om alle informatie van de dag eens rustig te verwerken. Doe alles in je eigen tempo. En leef zonder klok als het een keer kan. Je zal zien dat je daar ook meer ontspannen van wordt!

9. Lees meer

Blijkbaar is uit onderzoek gebleken dat 6 minuten lezen al voldoende is om meer te ontspannen. Dus, wat let je? Lees!

Zoveel mooie boeken, zoveel mooie verhalen. Duik weg in een fijne stoel met een kop thee, een warme deken en een fijn boek. Als dat je niet ontspant…

10. Luister naar fijne muziek

Wanneer heb jij voor het laatst écht eens naar muziek geluisterd? Niet op de achtergrond of met gepraat van anderen er door, maar écht geluisterd naar muziek?

Vroeger – in ver verleden – toen ik nog cd’s kocht, luisterde ik altijd met aandacht naar de muziek. Ging ik op de grond liggen, ogen dicht en luisterde ik alleen maar naar de – voor mij – mooie liedjes die uit mijn cd-speler kwamen. En ontspande…dat moet ik echt weer vaker doen!

Ook muziek luisteren vermindert de aanmaak van stresshormonen en zorgt ervoor dat er endorfine wordt aangemaakt door je hersenen. (Die ‘gelukshormonen’, weet je nog?)

11. Ga opruimen

Niet mijn favoriet, haha… maar je weet wat ze zeggen: ‘een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd’. En ja, ook ik zit lekkerder als het opgeruimd is en word zelf ook wel wat onrustig van mijn niet opgeruimde kledingkast. Prima project voor mij dus, wat ga jij opruimen?

Oh, met fijne muziek én een dansje erbij wordt het nog een leuker klusje ook. En dat dansje is dan weer goed voor het ontspannen van je spieren. Win-win situatie dus!

12. Neem een warm bad

De laatste, maar zeker niet de minst fijne manier om te ontspannen. Neem een warm bad. Met bubbels of zonder bubbels, dat is uiteraard aan jou. Zorg er wel voor dat niemand je stoort, dat het water op een temperatuur is die jij fijn vindt en zet eventueel een ontspannen muziekje op.

Zacht (kaars)licht en een warme thee of een heerlijk wijntje erbij en…voilà, wedden dat jij ontspannen raakt?

Meer ontspannen dus

Vooral in deze hectische, drukke tijden waarin iedereen haast lijkt te hebben is het – naar mijn idee – een heel goed idee om vaker te ontspannen. Kom meer tot rust, neem een keer extra tijd voor jezelf en geniet daar dan ook van!

Vertel eens; hoe ontspan jij? En welke tip ontbreekt er volgens jou nog in dit rijtje?

12 simpele manieren om te ontspannen

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: