Persoonlijk

3 manieren om beter te luisteren (en waarom dit belangrijk is)

Nog niet zo lang geleden was ik op een feest. Een heel fijn feest met veel mensen, allemaal in gesprek met elkaar. En het viel me op. Het viel me ineens op dat veel mensen niet écht naar elkaar aan het luisteren waren. Hoe? En waarom ik denk dat beter luisteren goed is? Lees vooral verder…

Daar stonden we; hapje , drankje, leuk gezelschap. Veel mensen om ons heen ook, fijn met elkaar in gesprek. En ineens viel het me op; mensen leken niet écht te luisteren naar de persoon met wie ze in gesprek waren. Ik zag mensen tijdens een gesprek in hun telefoon kijken of om zich heen. Hoorde iemand midden in het verhaal van een ander opeens iets roepen over het eten van die avond en meer van dat…. en wellicht deed ik het zelf ook. Niet écht aandacht hebben voor de ander. Jammer!

Waarom is écht luisteren naar iemand zo belangrijk?

Waarschijnlijk merk je het zelf ook wel eens; je bent een verhaal aan het vertellen maar voelt aan alles dat diegene aan wie je het vertelt er niet bij is. Hij /zij knikt eens, laat je niet uitpraten of begint over een heel nieuw onderwerp zodra jij je laatste woord gesproken hebt. Of (en ik beken; ik doe dit ook) hij/zij komt meteen met een soortgelijke situatie die hij/zij zelf heeft meegemaakt. Of – en deze vind ik écht vreselijk – zit in zijn/haar telefoon te kijken terwijl jij aan het praten bent. Dat voelt niet fijn, toch? Vind ik althans niet…

Echt luisteren is een geweldige eigenschap. Je geeft de ander het gevoel van belangrijkheid, je geeft zelfvertrouwen én het gevoel dat ze gezien en gehoord worden. Beter, niet?

Echt luisteren is niet altijd makkelijk, je bent snel afgeleid, met je gedachten ergens anders of – kan ook – het verhaal is gewoon niet interessant. Maar écht luisteren maakt een gesprek zoveel beter!

3 manieren om een beter te gaan luisteren

Ben jij een goede luisteraar? Luister jij om de ander te horen? Of luister je om meteen te kunnen reageren? Ik betrap mezelf soms op het laatste…

Onderstaande 3 manieren gaan je (of me) helpen om beter te gaan luisteren naar een ander.

(1) Zet je telefoon op stil

Of wat mij betreft uit of in laat ‘m in je tas. Voor mij op nummer 1!
Als je in gesprek gaat met iemand, of dat nu op je werk is of niet; laat je telefoon gewoon uit het gesprek. Ik merk zelf dat ik ‘m nog wel eens meeneem als ik op het werk in gesprek ga met iemand, zal daar meer op gaan letten. Face-to-face gesprekken krijgen toch voorrang, niet?

Wat mij steeds beter (nog niet altijd) lukt is om niet verder te praten met iemand zolang hij/zijn in een telefoon kijkt terwijl ik in gesprek ben met hem/haar. Vooral thuis lukt dat goed, haha…

Tuurlijk, af en toe ben je lekker aan het kletsen en pak je je telefoon erbij om iets te laten zien, iets op te zoeken of die geweldige foto’s van je schattige kinderen te laten zien. Prima! Maar laat je telefoon nooit het gesprek beheersen en ga zeker niet appen of Facebooken tijdens het gesprek!

>> Hoe je relatie met je telefoon kan veranderen<<

(2) Luister

Val niemand in de rede, maak geen zinnen af of – en hier moet ik vooral aan werken – probeer je eigen inzichten, ervaringen of meningen niet meteen in het gesprek te gooien.

“Ik heb pijn aan mijn enkel”
“Ohja, ken ik… toen ik laatst 5km wandelde voelde ik ook pijn in mijn rechterbeen”

(Her)ken je dit? 🙂
Probeer dit te voorkomen, het is geen wedstrijd. Luister , stel vragen… Je voelt uiteindelijk vanzelf aan of er in het gesprek plek is voor jouw verhaal.

When you talk, you are only repeating what you already know. But of you listen, you may learn something new…

~ Dalai Lama

(3) Aandacht

Zelf merk ik meestal al snel of mijn verhaal de aandacht van iemand heeft of niet. Als ik merk dat de ander met zijn/haar gedachten ergens anders is dan ben ik geneigd om het gesprek te stoppen. Andersom geldt het zelfde… als ik met mijn gedachten afdwaal of toch die telefoon erbij pak, merkt diegene met wie ik in gesprek ben dat. En geef ik die persoon een ongemakkelijk gevoel, niet?

Dus.. aandacht! Hou je aandacht bij het gesprek, in het nu.

Echt luisteren is best lastig

Soms denken we al dat we goede luisteraars zijn, maar hebben we aan het eind van het gesprek niet eens alles meegekregen. Of heb je toch – onbewust – het gesprek ineens overgenomen zonder de ander uit te laten praten. Echt luisteren is best lastig.

De komende tijd ga ik mijn best doen om écht te luisteren. Luisteren is waardevol. Aandacht bij het gesprek, niet in de rede vallen en vooral geen telefoon erbij… wie weet hoeveel mooier sommige gesprekken worden. Doe je mee?

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: