Hygge; maak een fijne leeslijst
Hygge

7 manieren om meer Hygge in je leven te krijgen…

Meer wat in je leven? Hygge! Doe vooral niet te veel moeite om het woord goed uit te spreken, want in Denemarken (waar het vandaan komt) zeggen ze; “Hygge moet je niet leren zeggen, dat moet je leren voelen!” En hoe je dat doet? Ik ga je 7 manieren geven om Hygge te beleven én (mocht je het nog niet weten) uitleggen wat het is. Lees dus vooral verder…

Heerlijke warme soep, dikke sokken, warme dekens. Overal kaarsen aan en vrienden uitnodigen voor een spelletje Monopoly of Mens-erger-je-niet. Lange wandelingen door een dik pak sneeuw in een witte omgeving.

Wat is Hygge?

Hygge is een ‘lifestyle’, een Deense manier van leven. Hygge heeft te maken met sfeer, de inrichting van je huis, het gezelschap waar je je in bevindt. Het is eigenlijk overal te vinden. Ook eten en drinken zijn belangrijk bij Hygge. Hygge is te vergelijken met de Nederlandse gezelligheid. En net als dat wij Nederlanders het lastig vinden om ‘gezellig’ te omschrijven in een andere taal, vinden Denen het ook lastig om Hygge uit te leggen, want; ‘je moet het leren voelen’.

Voor de Denen zelf is Hygge echt typisch Deens, het hoort gewoon bij hun nationaliteit. Julehygge is rond deze tijd; de gezelligheid rond Kerstmis en echt één van de hoogtepunten van het jaar. Waar het op neer komt: het creëren van een warme sfeer en genieten van de goede dingen in het leven, met de juiste mensen. Mooi toch?

>>Lees ook; 8 manieren om Hygge aan je zomer toe te voegen<<

Hygge moet je niet leren zeggen, dat moet je leren voelen!

7 manieren voor meer Hygge

(of 7 manieren om de winter minder erg te laten lijken… ’t is maar hoe je het bekijkt)

1. Drink iets warms

In de zomer is het water, maar in de winter drink je iets warms! Een kop warme thee, een heerlijke cappuccino of een lekkere warme chocolademelk drinken is een Hygge ding. Neem een warme drank mee voor onderweg of geniet er van terwijl je bij een heerlijk vuurtje zit. Of ’s avonds op de bank, onder een heerlijke deken. Drink iets warms!

Ook leuk; neem een reisbeker warme choco mee als je je avondwandeling gaat maken. Kijk of er in de buurt al kerstversiering hangt, gluur ergens naar binnen en zie mensen lekker in hun warme huis. Geniet nog even van de koude lucht voordat je zelf – met een fris hoofd en warme buik – je gezellige huis weer binnenstapt.

Hygge; geniet van heerlijke warme dranken
Foto door Mario Ibrahimi via Unsplash

2. Steek kaarsen aan

Kaarsen, kaarsen en nog meer kaarsen.
Warm en gezellig; dat gevoel krijg ik als ik kaarsen aansteek in huis. Lekker onder een dekentje, die warme choco weer in je hand en lekker staren naar de flikkerende vlammetjes van kaarsen. Heerlijk.

Ik heb het dan niet over geurkaarsen, maar gewone simpele, natuurlijke kaarsen. Heb je kleine kinderen in huis? Zorg er dan – uiteraard – voor dat de kaarsen op een veilige plek staan. Ze hebben immers een magische aantrekkingskracht op die kleine mensjes…

3. Maak je plekje ‘Hyggeklaar’

Dit draait om het Hygge gevoel makkelijker te maken. Een Hyggekrog maken? Een wat? Gewoon een fijne plek creëren!
Maak bijvoorbeeld niet alleen je bank gezellig door lekkere kussens en fijne dekens er op te leggen, maar leg ook vast tijdschriften en boeken klaar. En zorg ervoor dat de lamp in de buurt warm licht afgeeft zodat je heerlijk kan lezen.

Zet een mand met (kinder)boeken klaar als je samen gaat lezen op dat fijne plekje. Of zorg dat je handwerkje, je bulletjournal met alles erbij of je kleurboek voor volwassenen in een gezellig mandje op reikafstand klaarstaan. Maak het je zo gemakkelijk (en gezellig) mogelijk!

4. Maak je Hygge leeslijst

Je hebt dus een fijn Hyggeplekje. Een plek waar je heerlijk opgekruld kan gaan zitten. Weer dat fijne dekentje en dat warme drankje. Fijn zacht licht, kaarsjes die branden en een goed boek! Wie voelt zich niet goed met een heerlijk boek? Maak een lijst met boeken die je deze winter wilt lezen en kijk hoever je er mee komt!

Ik heb al wat boeken over Hygge voor je op een rijtje gezet…

5. Wees meer offline

Iedereen thuis turend in een schermpje draagt niet veel bij aan gezelligheid. Dus waarom niet een paar momenten inplannen waarop je met elkaar afspreekt om even niet online te zijn? Leg je telefoon gewoon weg, doe alle schermpjes uit en wees gewoon even samen. Eet uitgebreid samen, neem de tijd voor elkaars verhalen van de dag. Doe weer eens een bordspel (wij kwartetten en mens-erger-je-nieten hier wat af op dit moment) en geniet!

6. Draag comfortabele kleren

Heerlijke warme, misschien wel wat foute truien. Van die zachte truien waar je in wil wonen. En dan die dikke winterwolle sokken eronder. Heerlijk! Die slobberbroek, die eigenlijk niet meer kan maar stiekem wel je lievelingsbroek is? Mag! Je onesie ook.

Heerlijke zachte, ‘aaibare’ stoffen. Warme stoffen. Gewoon heerlijke kleding waar je je helemaal fijn in voelt. Kan allemaal. Al wil je in sommige kledingstukken toch maar liever niet buiten gezien worden… Onder een fijn dekentje, op de bank met een heerlijk boek en een kop warme drank kan alles!

7. Ga naar buiten

Er zijn vast nog veel meer hygge tips, maar deze is hier de laatste. Maar niet de meest onbelangrijke; ga naar buiten! Ga die lange wandeling maken, haal je frisse neus in de koude buitenlucht en geniet van de winterse taferelen. Zo goed voor je!

Ga ook naar fijne kroegjes en cafeetjes, drink die heerlijke warme choco met de mensen die je lief vindt op gezellige plekken. Doe vooral véél met mensen die je lief vindt! Laat je telefoon in je zak, praat, lach, klets lekker bij en vooral…geniet. Zeker weten dat je de winter zo wel doorkomt, toch?

Hygge; fijne plekken met lieve mensen
Foto door Clem Onojeghuo op Unsplash

Hygge dus!

Niet het meest spannende, maar wel belangrijk denk ik. Maak van je huis één grote, gezellige plek. Ontspan, zoek de warmte. Ga heerlijk turen in kaarslicht, lees fijne boeken maar ga ook naar buiten! Maar bovenal… geniet! Geniet van heerlijk eten, kook samen. Geniet van een fijne sfeer, maar vooral; geniet van elkaar!

Vertel eens; hoe ‘hyggelig’ ben jij?

(Dit artikel bevat affiliate links)

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

2 reacties

  • Anneke

    Helemaal geen wintermens hier, maar dit is dus het enige dat ik er dan wel weer zo geweldig aan vind: die gezelligheid die je kan hebben 😉 Een goede stevige wandeling en daarna de haard aan, kaarsjes aan, allemaal in onze flanellen pyjama, boek erbij of een goede film en gewoon genieten. Meer moet het echt niet zijn voor mij 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: