Thearie_smartphone minder gebruiken (1)
101 dingen

#76 Mijn smartphone minder gebruiken.
(Mét tips)

Of om precies te zijn; mijn smartphone een uur voor het slapen gaan niet meer gebruiken. Staat op nummer 76 op mijn 101 dingen lijst. Een ‘ding’ die ik graag wil doen, wil volhouden. Omdat ik weet dat dat schermpje voor het slapen gaan niet goed is voor me. En dat ik beter een boek kan gaan lezen voor het slapen. Maar hoe dat tot nu gaat? Lees verder…

Eigenlijk weet ik (en weten we allemaal) dat de smartphone niet goed is voor je. Zeker; het is een handig ding. Je hebt binnen no-time contact met iemand, bent snel op de hoogte van het laatste nieuws, maakt de leukste foto’s op juiste momenten, kan de meest grappige filmpjes zien op TikTok en ja, Google maps is zeker handig als je ergens naar toe moet waar je nog niet eerder bent geweest. Maar zeg nu eerlijk; zit jij – net als ik – ook veel te veel tijd te verdoen met dat ding in je handen? Ik schrik elke keer weer van het schermtijdberichtje dat ik wekelijks ontvang op mijn telefoon. Zoveel tijd waarin ik andere dingen had kunnen doen.

Afkicken van je smartphone

Hoe vaak pak jij die telefoon op een dag op? Je kan dit – op de iPhone in ieder geval – terugvinden in je schermtijd instellingen. Ik schrik er altijd behoorlijk van. Zoveel andere dingen die ik kan doen met de tijd die ik nu verbruik met het kijken op Instagram (echt dé tijdverslinder in mijn geval), het lezen van nieuwsberichten (waar ik echt niet vrolijker van word), het lezen van appjes en mails (die serieus niet direct beantwoord moeten worden) en meer…

Een aantal stappen heb ik al ondernomen om mijn schermtijd te verminderen en deze helpen mij ook echt;

 • Alle groepen in mijn WhatsApp staan op ‘stil’;
  9.5 van de 10 keer hoef ik niet te reageren of is het in ieder geval niets dringends. Ik beslis nu zelf wanneer ik de berichtjes wil lezen en krijg van deze groepen dus geen meldingen waardoor ik mijn telefoon ook niet steeds hoef op te pakken.
 • Sowieso staan mijn blauwe vinkjes in WhatsApp uit;
  ik vind het niet nodig dat iemand weet wanneer zijn of haar berichtje door mij gelezen wordt. Of dat iemand meteen een reactie van mij verlangd omdat ik ‘het berichtje toch gelezen heb?’ Andersom is dat ook het geval; ik zie dus ook niet wanneer iemand mijn berichtje gelezen heeft. Mocht ik echt snel een reactie willen dan bel ik wel. Hoe ouderwets…
 • Meldingen en notificaties van apps? Die staan ook uit;
  onrustig word ik daar namelijk van. Constant die pliepjes en blinkjes. Als ik de telefoon van dochterlief zie liggen waar per minuut ik weet niet hoeveel berichtjes op binnen komen, word ik al gek. En ja; ik probeer haar ook zo ver te krijgen om die meldingen uit te zetten, maar… de tiener wil niets missen!
 • Geen spelletjes;
  nu speel ik deze sowieso niet heel veel, maar heb zeker geen spelletjes apps op mijn telefoon. Deze apps zijn – volgens mij – echte tijdslurpers, niet?
 • Beginscherm leeg en verwijderen van onnodige apps
  eerder had ik mijn apps netjes in verschillende mapjes gezet. Nu is echter mijn beginscherm leeg en maak ik alleen nog gebruik van de appbibliotheek van mijn iPhone om naar een app te gaan. Ziet er wel zo rustig uit op mijn telefoon. Onnodige apps heb ik niet meer; zo lees ik geen nieuws via apps, bekijk ik LinkedIn en Facebook via desktop en heb ik mijn instellingen zo ingesteld dat mijn telefoon automatisch de apps gaat opruimen die ik niet gebruik. Hoe fijn!

Bovenstaande stappen zorgen er bij mij voor dat er minder aanleiding is om mijn telefoon te pakken of om snel een app te openen, maar dan nog…. breng ik nog behoorlijk wat tijd voor met mijn telefoon.

Telefoon uit voor het slapen gaan

Je kent het vast ook wel; overdag druk met werk, kinderen, studie en meer. ’s Avonds plof je op de bank en doe je ‘even’ een rondje Social Media. Of ga je voor een beetje inspiratie naar Pinterest. En hé, het nieuws van vandaag moet ook nog eens gelezen worden. Voordat je het weet ben je een paar uur verder en is het alweer bedtijd. Hup, telefoon mee naar boven, want = ook wekker en ja, als ‘ie er dan toch ligt kan je net zo goed nóg een rondje Socials doen, niet?

Ik wil dat dus niet meer, jij? Buiten dat het écht niet goed is voor je brein én slaap, heb ik genoeg andere dingen te doen, waar ik soms niet aan toe kom want… ‘geen tijd’. Onzin – in mijn geval – want ik heb meer tijd dan dat ik denk. Ik kan mijn studieverslagen eerder af hebben als ik minder op mijn telefoon zit. Die puzzel van 1.000 stukjes had al af kunnen zijn, als ik minder op mijn telefoon had gezeten. En die enorme boekenlijst? Gaat ook sneller als ik mijn neus vaker in boeken stop i.p.v. in mijn telefoon.

Jij bent de liefde
Jij bent de liefde
De jongen, de mol, de vos en het paard
De jongen, de mol, de vos en het paard
Het sprookje van de dood
Het sprookje van de dood
Met beide benen op de grond
Met beide benen op de grond
Woman
Woman
Het meisje dat aan de oever verscheen
Het meisje dat aan de oever verscheen
Steeds leuker
Steeds leuker
Voedsel voor je geest
Voedsel voor je geest
De Online Marketing Tornado
De Online Marketing Tornado
Jij bent de liefde
Jij bent de liefde
De jongen, de mol, de vos en het paard
De jongen, de mol, de vos en het paard
Het sprookje van de dood
Het sprookje van de dood
Met beide benen op de grond
Met beide benen op de grond
Woman
Woman
Het meisje dat aan de oever verscheen
Het meisje dat aan de oever verscheen
Steeds leuker
Steeds leuker
Voedsel voor je geest
Voedsel voor je geest
De Online Marketing Tornado
De Online Marketing Tornado

Dus…

 • heb ik ‘Focus’ ingeschakeld op mijn iPhone. In deze optie heb ik o.a. een slaapfocus ingesteld, die er voor zorgt dat 60 minuten voor mijn ingestelde slaaptijd, mijn telefoon in een ‘niet storen’ modus gaat. Meldingen (voor zover ik deze nog krijg) komen dan niet meer binnen; alleen telefoontjes van de door mijn ingestelde personen ontvang ik nog. Je kan – uiteraard – je telefoon nog wel gebruiken, maar je denkt toch iets langer na voordat je verder gaat als je het focus scherm ziet. (Focus heb ik ook ingesteld voor autorijden en kan ik ook activeren als ik aan het werk ben, zo fijn)
 • heb ik een wekker – een Philips Wake Up light om precies te zijn – en dus geen telefoon als wekker naast mijn bed nodig.
 • zorg ik dat er genoeg interessant leesvoer naast mijn bed ligt, zodat ik sowieso geen tijd heb voor mijn telefoon
 • is meer slapen ook niet zo slecht voor mij 😉

Kortom; mijn telefoon een uur voor het slapen gaan niet meer gebruiken gaat lukken! Ik vink ‘m nog niet af, wil dit eerst een tijdje vol houden, maar dit gaat goed komen, echt!

Zeg eens eerlijk; hoeveel tijd per dag spendeer jij aan je telefoon?

Liefs van Thea

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: