8 manieren om Hygge aan je zomer toe te voegen
Hygge

8 manieren om Hygge aan je zomer toe te voegen

Bij Hygge denken we al snel aan winter, niet aan de zomer. In ons hoofd hebben we beelden van dekens, warme chocolademelk, open haarden en veel kaarsen. Zo fijn! Maar Hygge is niet alleen voor de winter. Gezelligheid is niet alleen voor de winter. Dus ik laat je 8 manieren zien om Hygge aan de zomerse dagen toe te voegen. Lees je verder?

Ik schreef al eerder over 7 manieren om meer Hygge in je leven te krijgen (KLIK HIER), ergens in December dus gericht op de winter. Gezelligheid in de donkere, winterse dagen. Hoe fijn!

Hygge hoeft echter niet te stoppen omdat de sneeuw gesmolten is of omdat de temperaturen weer omhoog gaan. Hygge nemen we gewoon mee naar de warme dagen. Het gaat immers om het genieten van de kleine dingen in het leven. Om het nemen van tijd voor gezelligheid in goed gezelschap of heerlijk comfortabel alleen. En dat kan dus ook prima als het warmer wordt

Wat was Hygge ook alweer?

Hygge is een ‘lifestyle’, een Deense manier van leven. Hygge heeft te maken met sfeer, de inrichting van je huis, het gezelschap waar je je in bevindt. Het is eigenlijk overal te vinden. Ook eten en drinken zijn belangrijk bij HyggeHygge is te vergelijken met de Nederlandse gezelligheid. En net als dat wij Nederlanders het lastig vinden om ‘gezellig’ te omschrijven in een andere taal, vinden Denen het ook lastig om Hygge uit te leggen, want; ‘je moet het leren voelen’.

8 manieren om Hygge aan je zomer toe te voegen

(1) ’s Avonds naar het strand

Niet voor iedereen om de hoek; het strand. Ook voor mij niet, helaas. Maar… ergens laat in de middag naar het strand, daar blijven en dan daar op het strand kijken naar een prachtige zonsondergang. Al die kleuren!

Wel een dekentje meenemen of een fijne trui, het kan wat afkoelen. Nog iets warms te drinken en leuk gezelschap en het zalige gevoel is compleet, toch?

8 manieren om Hygge aan je zomer toe te voegen

(2) Staar naar de sterren

Dat kan in combinatie met ’s avonds naar het strand gaan, maar kan dus ook gewoon in je eigen achtertuin. Of in het park of waar dan ook. Zelf doe ik het vooral in de vakanties. In een fijne hangmat, dekentje en kussens erbij en staren maar… Beetje schommelen en niet teveel nadenken. Heel fijn!

(3) Picknicken

Een leuke plek, een kleed en wat te eten. Meer heb je niet nodig voor een picknick. Ohja, fijn gezelschap mag niet ontbreken!

Zelf zijn wij in de zomer vaak in het prachtige Sonsbeekpark te vinden. De ene keer met een zak chips en wat te drinken. De andere keer met veel lekkere dingetjes, stokbroodjes, salades en meer… Je kan het zo gek maken als je zelf wil. Gezellige mensen om je heen (wie is er nu niet vrolijk op een kleedje in het park?), zonnetje erbij et voila…

Tip van Thea: neem een dochter, haar vriendinnetje en een springtouw mee. Voordat je het weet wil iedereen in het park meespringen 🙂

Oh, geen inspiratie voor een picknick? Ik heb een Pinterestbord aangemaakt voor wat inspiratie. Klik hier om het te zien.

(4) BBQ’en in goed gezelschap

Met familie, vrienden of je buren. Breng een leuke groep mensen bij elkaar en steek die BBQ aan! Laat iedereen iets heerlijks meenemen, zodat niemand staat te stressen om het eten. Lampjes aan, muziek aan en heb lol! Praat, dans, lach en geniet!

(5) Lezen, veel lezen!

Ja, lezen past goed bij de winter maar ook in de zomer is lezen een prima Hygge ding. Zoek een fijn plekje in het park, op het strand, onder een boom of gewoon lekker in je achtertuin. Binnen mag uiteraard ook, als het voor jou maar een fijne plek is. Zoek je plekje en lees. Lees en verdwijn in een heerlijk boek! (En ja, heb er een aantal op een rijtje gezet 😉 )


(6) Kaars- en ander licht

Kaarslicht is voor elk seizoen. Lekker op de bank, onder een deken met Netflix aan of met vrienden buiten eten aan een lange tafel. Kaarslicht maakt alles nog fijner. En hoe fijn is het om – tijdens de vakantie – ’s avonds voor je tent te zitten en in het vlammetje van een kaars te staren?

En dat snoer met kerstlichtjes? Die hoeft helemaal niet naar zolder, in de zomer geeft het ook een feestelijk tintje aan je tuin! Scheelt overigens ook een hoop gevloek en getier als het gewoon uit de knoop blijft… heel erg Hygge, haha!

8 manieren om Hygge aan je zomer toe te voegen

(7) Zit in de zon met je ogen dicht

Jeugdherinnering; uit het koude water van het zwembad komen, naast het zwembad op de stenen in de zon gaan liggen en opwarmen. Fijn was dat. En erg Hygge dus ook…

Nu ga ik niet zo snel meer uitgestrekt naast het zwembad op de stenen liggen, maar zit ik liever gewoon in het zonnetje met mijn ogen dicht. Zit ik gewoon te genieten. Van warmte, van heerlijkheid. Gewoon een paar minuten.

(8) Gooi alle ramen open

Ook al zijn de temperaturen nog niet al te zomers; gooi open die ramen en laat heerlijke frisse lucht binnen. Pak een stoel, eventueel een dekentje en een kop koffie en ga zitten bij dat open raam. Met een boek of met niets. Alleen al luisteren naar de geluiden buiten kan ook fijn zijn. Ogen dicht en een beetje zonneschijn en hop, daar is het… Hygge!

Hierboven staan nu 8 manieren om een beetje Hygge aan je zomer toe te voegen, maar er zijn uiteraard eindeloos veel manieren. Nog een klein lijstje?

  • Eet watermeloen of ijs. Eet veel ijs
  • Maak kampvuurtjes
  • Haal verse bloemen in huis
  • Bekijk een film in een buitenbioscoop
  • Ga pootjebaden in een rivier, meer of zee
  • Bezoek een markt met lokale producten en haal de lekkerste dingen
  • Ga voor een heerlijke wandeling

Genoeg inspiratie? Of mis je nog iets? Laat hieronder vooral weten wat voor jou het Hygge gevoel is.

En geniet vooral van een heerlijke zomer!

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: