Aarden, wat is dat en hoe doe je het
Spiritualiteit /Mindset,  Uitgelicht

Aarden; wat is het precies en hoe werkt het?

Hoe werkt dat nu, dat aarden?

Iedereen die mij maar een beetje kent, weet dat ik geen fan ben van voeten. Vooral niet van mijn eigen voeten. Nooit geweest ook. Toch gaat er de laatste tijd meer aandacht naar mijn voeten. Ze zijn namelijk belangrijk bij het aarden. En aarden is fijn, zorgt bij mij voor rust en wat meer balans. Maar wat is aarden nu precies?

Beide benen – je voeten dus – staan meestal al wel stevig op de grond; dat regelt de zwaartekracht. Maar hoe echt gegrond ben jij? Zit jij voornamelijk in je hoofd en ben je druk, gestrest, gespannen óf ben je echt aanwezig in je héle lichaam. Lichamelijk ontspannen is makkelijker als je goed geaard bent. En dat aarden, daar ben ik de laatste tijd vaak mee bezig.

Aarden oftewel gronden

Klinkt behoorlijk zweverig? Ik kan er ook vast een heel zweverig verhaal van maken, maar er wordt niets anders mee bedoeld dat goed met beide benen op de grond staan. Niet alleen letterlijk, ook figuurlijk. Gewoon in je lichaam aanwezig zijn en niet met je hoofd heel ergens anders. Heel erg ‘down to earth’ dus…

Vergelijk het met een boom. Stevig, wortels diep in de grond, geen storm of harde wind die ‘m omver krijgt. Behalve… als de boom niet goed geaard is, als die wortels dus niet zo stevig in de grond staan. Dan kiepert de boom al snel om bij een beetje storm.

Ook mensen vallen om als ze niet goed geaard zijn, als ze niet stevig in hun héle lichaam zitten, maar meer in hun hoofd. Doordat ze veel moeten, van alles op hun todo lijstjes hebben staan, haast hebben en gewoon teveel in hun hoofd zitten. Door beter te aarden is de kans dat je uiteindelijk omvalt gewoonweg kleiner…en ik moet zeggen, sinds ik bewuster bezig ben hiermee, voel ik me ook steeds meer een beetje rustiger en meer in balans. Goed, niet elke dag, ook ik heb nog steeds stress van werken, thuis ‘les geven’, boodschappenlijstjes, last van hormonen en meer, maar dat wordt beetje bij beetje minder. Hoe meer ik oefen in het goed aarden, hoe sneller ik mezelf terug in balans kan brengen. En dat dit soms tijd kost is helemaal oké.

Wat zou je kunnen voelen als je niet goed geaard bent?

✘ Minder zelfvertrouwen
✘ Angst, soms onverklaarbaar
✘ Niet goed tegen spanningen kunnen, kwetsbaar zijn
✘ Spanningen en emoties vasthouden, niet kwijtraken
✘ Energie van anderen lastig vinden
✘Teveel in je hoofd bezig zijn, piekeren
✘ Nerveus zijn, niet goed slapen
✘ Koude voeten, koude handen
✘ En meer…

Voor iedereen is kan dit uiteraard anders zijn, ik merk zelf nu steeds een beetje vaker dat ik – naarmate ik meer focus op het aarden – minder in mijn hoofd ga zitten na het aarden.

Maar wat zijn dan de voordelen van wél goed geaard te zijn?

✓ Je ontwikkelt meer vertrouwen in jezelf en de wereld om je heen
✓ Je hebt meer energie
✓ Je kan beter tegen prikkels
✓ Je bent minder snel uit balans
✓ Je ervaart minder stress en spanningen
✓ Je slaapt wellicht beter
✓ Je laat emoties makkelijker los

Klinkt als het proberen waard, niet?

De jongen, de mol, de vos en het paard
Het sprookje van de dood
De kracht van het nu
Met beide benen op de grond
De jongen, de mol, de vos en het paard
Het sprookje van de dood
De kracht van het nu
Met beide benen op de grond
De jongen, de mol, de vos en het paard
Het sprookje van de dood
De kracht van het nu
Met beide benen op de grond

Maar hoe doe je dat nu, dat aarden?

Er zijn talloze filmpjes met oefeningen en meditaties vinden op het wereldwijde web. Je kan boeken over aarden lezen of je kan iemand gaan zoeken die je hierbij helpt. Zelf heb ik het boek “Met beide benen op de grond” van Jennifer Hinton gelezen en doe ik oefeningen uit dit boek en regelmatig de meditatie die ik via mijn studie heb ontvangen.

Je kan heel simpel beginnen;

✓ Ga wandelen! Hoe eenvoudig wil je het hebben? Overtollige energie wordt afgevoerd en je hoofd is ongetwijfeld minder mistig als je thuis komt na een heerlijke wandeling
✓ Ga de natuur in. Maak contact met moeder aarde. Maak dus ook je wandeling zo vaak mogelijk in de natuur
✓ Slaap goed. Als je ‘s ochtends uitgerust wakker wordt, energie hebt, voel je je meer en beter geaard
✓ Dans. Ga op in de muziek en ga uit je gedachten
✓ Loop zoveel mogelijk op blote voeten (mijn favoriet). Maak rechtstreeks contact met die aarde en wees je bewust van dat gevoel. Masseer die voeten ook regelmatig
✓ Water helpt ook bij het aarden. Ga zwemmen, neem een voetenbadje of een heerlijk warm bad
✓ Ga met je handen in de aarde. Bouw dat zandkasteel, werk in je (moes)tuin en ga heerlijk kleien met je kind
✓ Visualiseer; zet je verbeeldingskracht aan het werk! Wat ik regelmatig doe?
° Me voorstellen dat er (boom)wortels uit mijn voeten direct de aarde in gaan. Zo diep dat ik echt goed geworteld ben en dus steviger sta. ° En – tijdens het douchen – me voorstellen dat alle negatieve energie langs me heen spoelt, de aarde in. En dat er vanuit diezelfde aarde weer positieve energie terug mijn lichaam instroomt. Lastig om te doen? Ja… maar ook hier; oefening baart kunst 🙂

Je kan dus simpel beginnen met goed te aarden. Er zijn uiteraard nog talloze andere manier, de één ingewikkelder of simpeler dan de ander. Voor mij werken bovenstaande in combinatie met af en toe een meditatie. Aan een ieder om uit te vinden wat voor hem of haar werkt.

Ben nu wel benieuwd? Zijn jullie bezig hiermee? En zoja, hoe zorg jij dat je met beide benen op de grond blijft staan?

Liefs van Thea

Wil je dit artikel bewaren? Dan kun je onderstaande afbeelding pinnen op Pinterest:

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

2 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: