Afvallen met Jonathan Klaassen - Voedsel voor je Geest
Lezen,  Persoonlijk

Afvallen met Jonathan Klaassen
(en zijn boek Voedsel voor je Geest)

Afvallen met Jonathan Klaasen…
Maar liefst 2x komt 10 kilo afvallen voor in mijn 101-dingen lijst. En dat is niet voor niets. Tot een paar maanden terug vond ik afvallen maar erg lastig, ik had (en heb nog steeds) niets met al die voedsel hypes, hou teveel van lekker eten en wist niet goed hoe ik het zou gaan aanpakken. Totdat ik het boek “Voedsel voor je Geest” las en Jonathan Klaassen inschakelde als mijn online diëtist. Hoe dat ging…?

Ooit was ik een mager sprietje. Als ik achter een lantaarnpaal zou gaan staan, kon niemand me meer vinden, zei mijn vader altijd. Ooit… Inmiddels is dat niet meer zo en mogen er flink wat kilo’s af. Hoe dat gekomen is? Minder bewegen, meer eten, zwangerschappen, roep het maar! Heb er nooit echt veel last van gehad, maar – ondanks alle bodypositivity geroep van de laatste tijd – voel ik me toch echt beter en mooier met een aantal minder kilo’s. Dus moest ik iets gaan doen!

Korte metten met voedselhypes

Geen koolhydraten eten, intermittent fasting, vasten, shakes… nooit ben ik aan dit soort diëten begonnen omdat ik meestal wel aanvoelde dat dit niet bij mij past en dat ik het toch niet vol zou houden. ‘Gewoon’ minder gaan eten, meer gaan bewegen zou het plan zijn. Maar toch… deed ik dat ook niet echt. Waarom? Geen idee!

Afgelopen zomer zag ik opeens regelmatig posts voorbij komen over Jonathan Klaassen en zijn boek ‘Voedsel voor je Geest’. Jonathan zou in zijn boek afrekenen met alle voedselhypes. Dit doormiddel van een goede, wetenschappelijke onderbouwing. En kijk, dat sprak me aan, dus ik bestelde het boek en las het tijdens de vakantie in nog geen twee dagen uit!

Wie is Jonathan Klaassen?

Jonathan is afgestudeerd diëtist aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast zijn werk als diëtist en voedingscoach ziet hij schrijven als één van de betere manieren om de werkelijkheid om hem heen gestalte te geven. Dit schrijven combineert hij met zijn passie voor voeding waaruit artikelen ontstaan. In deze artikelen probeert hij iets te zeggen. Echter nooit op een belerende toon, want een mening vormen moet je lekker zelf doen. Wel doet hij oprecht onderzoek naar zaken rondom voeding waarbij hij niet schroomt de wetenschap in te duiken. Sterker nog, wetenschappelijke literatuur is zijn enige houvast. Dat is de basis van zijn artikelen waaruit hij vervolgens begint met schrijven. Een stijl die je overigens slechts alleen aan Jonathan kan toewijzen. Serieuze zaken met humor presenteren. Voedingseducatie geschreven op een eigenzinnige manier, maar met oog voor kwaliteit en verdieping. Dat is Jonathan Klaassen

Waarom het boek Voedsel voor je Geest?

Zoals hier boven al beschreven; in zijn boek maakt Jonathan korte metten met alle voedselhypes, geeft waardevol advies en legt uit waarom je bepaalde dingen wil of niet moet doen. Het meest fijne? Alles is wetenschappelijk onderbouwd of is afkomstig van een ervaren diëtist. Zonder poespas, helder en duidelijk beschreven. Ik kon hier wel iets mee!

Is kokosolie wel of niet gezond voor je, moet je suiker vermijden en hoe zit dat nu echt met die koolhydraten? Jonathan legt het je uit en onderbouwd ook het waarom wel of niet…

Afvallen met Jonathan Klaassen; hoe ging dat?

Nog tijdens mijn vakantie stuurde ik Jonathan een bericht en plande een intake gesprek. Een prettig gesprek waarin Jonathan je veel vragen stelt over jou, je ‘situatie’ , je eetpatroon en meer. Aan de hand van dit gesprek stelde hij een ‘Nutrition plan’ voor me op, met daarin beschreven wat wel (heel veel), wat niet en hoeveel ik mocht eten. En – heel fijn – recepten die ik kon gebruiken!

Het minst leuke van het hele traject kwam hierna; foto’s van mezelf maken en mezelf wegen en meten. Maar het minst leuke werd wel leuker verder in het traject… ik ging verschil zien in zowel kilo’s als centimeters!

Fijn: tijdens de coaching app je dagelijks foto’s van je eten naar Jonathan. Hij geeft dan feedback en geeft tips. Voor mij was dit een extra stok achter de deur om goed te eten, met foto’s kan je niet echt liegen over wat je gegeten hebt. Ook via de mail kwamen nog veel tips en adviezen, heel fijn!

Gezonder eten ziet er ook gewoon mooier uit, niet?

Het resultaat tot nu

Inmiddels zitten mijn drie maanden coaching erop. Ik hoef geen foto’s meer te appen en heb dus niet meer dagelijks contact met Jonathan. Maar… hij zit nog wel dagelijks in mijn hoofd 😉 Bij alles wat ik nu eet maak ik bewustere keuzes. Ga meestal voor de meest gezonde keuzes op de menukaart, hou me aan het Nutrition plan en – heel fijn – snoep/snaai – veel minder dan voorheen. Het resultaat bij de laatste keer wegen; – 7,3 kilo!

Ik doe het op mijn gemak; wat strenger tijdens de week, losser in het weekend. Met Kerst en Oud&Nieuw heb ik me ook minder aan het plan gehouden, maar is zo makkelijk om er weer in te komen. Geen streng dieet, bijna alles mag; hoeveelheden aanpassen naar iets minder en – belangrijkste – GENIETEN! En zo fijn, de kilo’s blijven weg!

Dus…afvallen met Jonathan Klaassen

Is een aanrader! En ik ga door, want ik voel me er goed bij en er moeten immers nog een paar kilo’s af. En dat gaat ook gebeuren, in mijn tempo op zijn manier.

Wil jij ook nog wat kilo’s afvallen? Begin dan eens aan het boek van Jonathan, ik kan het je écht aanraden!

Ben wel benieuwd;
welk ‘dieet’ heb jij ooit gevolgd en hoe ging dat?

*Dit artikel bevat affiliate links

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

2 reacties

 • Marieke Koning

  Ik vond er weinig wetenschappelijks aan. Geen enkele bronvermelding (wel een verwijzing naar de website, waar vervolgens een megaliijst met verwijzingen naar artikelen staat, de lezer moet zelf maar uitzoeken welke beweringen uit het boek zijn te relateren aan welk artikel.
  Jonathan pretendeert wetenschappelijk bezig te zijn. Dit blijkt niet uit zijn boek. Bovendien is hij niet gepromoveerd, laat staan academisch opgeleid.
  Het boek is totaal overbodig. Gezond verstand (schijf van 5 en eet met mate) is de sleutel.

  • Thea

   Gezond verstand ben ik met je eens, de schijf van vijf niet helemaal…. maar waar het uiteindelijk toch op neer komt is dat je het zelf moet doen. Jonathan heeft me op gang geholpen en me bewust gemaakt van een aantal dingen en dat was gewoon erg fijn. Doen waar je je goed bij voelt blijft toch wel een beetje mijn motto 😉

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: