Benigne paroxismale positieduizeligheid | Thearie
Persoonlijk

Benigne paroxismale positieduizeligheid…wat?

Benigne paroxismale positieduizeligheid…dat dus!

Een 2-tal weken geleden was ik bij de huisarts; ik was al ruim 6 weken aan het hoesten en proesten en was er vooral een beetje klaar mee. De arts – niet mijn eigen – keek naar oren, neus en keel. Ik moest zuchten terwijl zij ging luisteren (ben ik de enige die niet diep kan ademhalen op ‘commando’ ? ) en zag verder niets geks. Een ontstekingsremmende neusspray zou wel moeten helpen. Prima!

Terwijl ze het recept in haar computer tikte, vroeg ze hoe het verder ging. Goed, gaf ik aan. Wel wat moe en wat meer last van oorsuizen, maar dat zal door de verkoudheid komen, dacht ik. En die duizeligheid bleef ik ook wel vervelend vinden!

Duizeligheid? Daar liep ik dus al een tijdje mee rond. Soms met vlagen, maar de laatste weken was het best hardnekkig. ’s Avonds als ik in bed ging liggen, draaide de wereld altijd een tijdje. Iets pakken van één van de hoogste schappen in de supermarkt? Niet fijn, want daarna moest ik altijd even blijven staan totdat alles weer stopte met draaien…

Gelukkig vroeg deze huisarts door en kreeg ik zowaar een mopperend ‘dat je hier zo lang mee rond blijft lopen’ . Volgens haar was er nl een grote kans dat het een Benigne Paroxismale Positieduizeligheid (BPPD) was. Wat?

De verschijnselen;

  • De aanvallen van duizeligheid komen wanneer je je hoofd snel beweegt of van houding verandert. Denk aan omdraaien in bed, vooroverbuigen, omhoog-of achteromkijken)
  • Een aanval duurt niet lang, een minuut ongeveer
  • Tijdens de aanval kan je misselijk zijn en overgeven
  • En bij langzame bewegingen van je hoofd wordt je meestal niet duizelig

Dat dus! De oorzaak is – in het kort, meer lezen over BPPD kan op de website van Thuisarts.nl – dat de vloeistof, die in buisjes in je binnenoor zit, gruis bevat. Het gruis bestaat uit kleine kalkkristallen die in het evenwichtsorgaan thuishoren maar zich hebben verplaatst. Dus…

‘Oplossing’; de Epley-beweging

Deze oefening – heeft ze meteen met mij gedaan en geloof me, alles draaide. Maar het hielp wel! Dezelfde avond merkte ik al dat het veel minder was. Ik heb zelf de beweging ook nog eens gedaan thuis en… ben sindsdien ook niet meer duizelig! Hoera, hoe fijn is dat! Ok, dat gruis blijft gruis, kans dat het terug komt is dan ook zeker aanwezig. Maar dan weet ik in ieder geval wat me te doen staat!

Wat heb ik geleerd? 🙂

  • Dat ik niet meer lang rond moet blijven lopen met dit soort vage klachten (note to myself dus)
  • Dat ik de oefening weer kan doen als de duizeligheid terug komt. Fijn!

Ben jij net als ik en blijf jij ook lang rondlopen met vage klachten? Niet doen dus!

 

 

 

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: