Bordeaux; 7 redenen voor een bezoek aan deze stad
101 dingen,  Doen

Bordeaux; 6 redenen voor een stedentrip naar deze stad

Nummer 7 op mijn 19 dingen voor 2019 lijst; een stedentrip naar Bordeaux. En deze kan ik in mei gaan afvinken, de vlucht is inmiddels geboekt en de voorpret kan beginnen. Wat te doen en waar te gaan? Ik heb al een beetje huiswerk gedaan en heb 6 redenen gevonden om Bordeaux te bezoeken. Benieuwd? Lees ze hieronder…

Bordeaux = Frankrijk

En dat is voor mij al meteen een hele belangrijke reden, ha. Ben dol op Frankrijk, ook wel een Francofiel. Hoewel ik op al heel veel mooie plekken ben geweest, blijft Frankrijk hét land – buiten ons eigen landje – dat mij het gevoel geeft dat ik thuis ben. Het landschap, de taal, het eten & drinken… oh, kan nu al niet wachten om weer te gaan.

De stad Bordeaux ken ik echter nog niet, vandaar ook dat ‘ie op mijn lijst staat. Een lieve vriendin vond het een goed idee om met mij mee te gaan, dus ik kan me gaan verheugen op een fijne stedentrip in zeer goed gezelschap!

>> Boek ook je vlucht<<

Maar… wat te doen?

Na wat speuren op het wereldwijde web kom ik op de volgende 6 ‘redenen’ . Of we ze allemaal gaan doen? Dat laat ik je na afloop nog wel weten…

1. Miroir d’Eau

Op de Place de Bourse in Bordeaux is er niet een ‘standaard’ fontein maar een waterspiegel aangelegd. Met een oppervlakte van 3.450 vierkante meter zou dit volgens de gemeente Bordeaux de grootste waterspiegel ter wereld zijn. Het is uiteraard geen echte spiegel maar een enorm granieten plaat bedekt met 2 cm water waardoor het spiegeleffect ontstaat. Om de zoveel tijd spuit uit de vele, vele fonteintjes water zo’n twee meter omhoog waardoor het schijnt te lijken alsof je in de mist staat.

Deze miroir d’ eau is één van de meest gefotografeerde plekken Bordeaux, ook omdat al de prachtige gebouwen op het plein hier wonderschoon weerspiegelen in deze waterspiegel.

Ik ben reuze benieuwd, als ik de vele foto’s zie die ik tegenkom, kan het niet anders dan dat we deze spiegel echt moeten gaan zien.

2. De Pont Jacques Chaban-Delmas; Europa’s grootste ophaalbrug

Een ophaalbrug, is dat nu zo indrukwekkend? Nu, deze Pont Jacques Chaban-Delmas schijnt dat dus best te zijn. Een brug over de Garonne die met een lengte van 575 meter en een hoogte van 77 meter een modern hoogstandje in een oude, historische stad blijkt te zijn. Naar het schijnt gaat deze brug maar 120 x per jaar open, dus als je dit ziet is het best bijzonder.

’s Avonds langs de kade lopen en deze prachtig verlichte brug te zien is ook een aanrader volgens velen op het internet. Dus…

Naast deze brug is er overigens ook nog de Pont de Pierre, sinds 1822 in gebruik en lange tijd de enige verbinding tussen de linker- en rechteroever van de Garonne in Bordeaux. Denk dat er veel gelopen moeten worden; mijn Fitbit Versa kan aan het werk!

Eén de mooie bruggen in Bordeaux

3. Rue Saint Catherine

Bij een stedentrip hoort ook shoppen, niet? Dus dat Europa’s langste voetgangers winkelstraat ’toevallig’ in Bordeaux is, komt goed uit. Ruim 1,2 kilometer vol winkeltjes, restaurantjes en andere ‘hier moet ik even kijken’ plekjes. Wat een straf!

De straat ligt in het deel Porte de la Lune, het deel van Bordeaux dat ook op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Kan niet anders dan dat het bijzonder moet zijn!

4. Darwin, een hippe hotspot in Bordeaux

Net als dat ik over Lissabon las over hippe plekken voordat we er naar toe gingen, heb ik ook over ‘places to go’ in Bordeaux gelezen. Eén ervan is Darwin; een hotspot in een vroegere kazerne.

Met leuke koffietentjes, restaurants, street-art, evenementen én een sympathieke filosofie.

In Darwin schijnt zoveel te gebeuren dat het je soms kan duizelen. Frankrijk.nl schreef er een uitgebreid artikel over. Klik HIER om het te lezen. Het lijkt mij nu in ieder geval een prima plek om een heerlijke kop koffie te drinken.

5. Eten in Bordeaux

Blijkbaar telt Bordeaux meer restaurants per hoofd van de bevolking dan welke andere stad in Frankrijk ook, dus ik vermoed dat het wat betreft eten wel goed komt met ons. Nu ben ik al snel tevreden met een heerlijke croissant en een kop koffie in het zonnetje op een terras, maar er is meer te proeven!

Uitzonderlijke kaviaar, ‘grattons’ (een paté) en macarons laat ik waarschijnlijk aan mijn neus voorbij gaan, maar de asperges uit de streek en de beroemde canelé (een cakeje die ‘crispy’ van de buitenkant is en zacht en smeuïg van van binnen. Met vanille- en een beetje rumsmaak. Hmmm….) wil ik wel eten.

Canelés uit Bordeaux dus… Afbeelding via Wikipedia

En uiteraard kaas! Franse kaas. YUMMIE! Welke kaas precies uit deze streek komt weet ik zo niet, maar hé een kaasje uit een andere streek doet het vast ook goed bij mij!

6. Wijn! La Cité du Vin

Een wijnkenner ben ik niet. Ik weet niet eens zeker of ik wel een wijnliefhebber ben. Wat ik wel weet is dat Bordeaux onlosmakelijk is verbonden met wijn. Met 124.000 hectare aan wijngaarden is dat natuurijk ook niet zo gek. Leuk weetje; 90% van de wijn uit Bordeaux is rode wijn.

Er is dus een soort van wijnpretpark in Bordeaux; La Cité du Vin. In een paar uur kun je je helemaal (interactief) laten onderdompelen in de wereld van wijn. En dan afsluiten met een glaasje wijn op de bovenste verdieping, waar je dan een schitterend uitzicht over de stad Bordeaux hebt.

Overigens is er niet alleen dit museum, er zijn in de omgeving van Bordeaux vele wijnchateaus en ook in de stad zelf schijnen fijne plekjes te zijn waar je wijnproeverijtjes kan doen. Ik ben benieuwd!

Bordeaux dus…

In mei is het zover en ik kan niet anders zeggen dan dat ik er enorm veel zin in heb. Zeker nu ik me al een beetje ingelezen heb. Of we daadwerkelijk al deze 6 dingen gaan doen, bekijken? Wie weet. Heerlijk rondslenteren, sfeer proeven, terrasjes pakken en gewoon genieten wordt het in ieder geval wel. En dat kan je vast na afloop hier lezen. Mét eigen foto’s erbij!

We zijn nog wel op zoek naar een toffe slaapplek. Weet jij een leuk hotelletje of een andere leuke plek om te slapen? Laat het dan weten in de reacties hier onder.

Ben jij al eens in Bordeaux geweest?

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: