Inspiratie

Een ontspannen Kerst met deze 3 tips…

Kerst; “the most wonderful time of the year” maar is dat ook zo voor iedereen? Zijn het ook niet drukke dagen vol stress? Hieronder 3 tips om een ontspannen Kerst te vieren.

Een ontspannen Kerst?

Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jullie is, maar december is bij ons nu niet echt de meest ontspannen maand van het jaar. Leuk, dat wel. Maar altijd ontspannen? Nee.

Deadlines op het werk bij ons allebei. Grote projecten moeten afgerond, last minute klussen komen er altijd ook nog bij. Het liefst moet alles af voordat de kerstvakantie begint, dus zit er ook wat druk achter.

Kinderen zijn hyper en moe. En ik snap dat. De één gaat sinds de zomervakantie naar de ‘grote’ school en heeft dus al heel wat indrukken gehad de laatste maanden, de ander is hooggevoelig en heeft soms wat meer tijd nodig om alle indrukken goed te verwerken. In december gebeurt er ook veel voor hun; Sinterklaas thuis en op school. Schoenen zetten, zit er wel/niet wat in? Sinterklaasjournaal; komt het allemaal wel goed? (Voor de jongste dan, de oudste speelde vrolijk mee). Pakjesavond; welk cadeau? En is dat allemaal voorbij, dan staat de kerstboom er al weer!

En dan Kerst voordat het Kerst is; kerstborrels, kerstdiners, foute truien, kerstdiensten waar voor geoefend moet worden, een Kerst High Tea op school waarvoor last minute nog iets klaargemaakt moet worden (is gelukt!) en de kerstboodschappen door overvolle supermarkten. Dit zie je allemaal niet in die superzoete, ‘alles is perfect’ kerstfilms op tv…maar goed; er staat wat tegenover; Kerstmis!

Eindelijk vrije dagen, ontspanning, lekker eten, gezelligheid, saamhorigheid én vrolijkheid. Maar hoe blijf je ontspannen tijdens die dagen vol ingewikkelde gerechten op het menu, familiebezoeken en andere verplichtingen?

Mijn 3 tips voor een ontspannen Kerst

Of 3 tips om het vooral gezellig te houden, haha… Wellicht werken ze niet voor jou, dat is helemaal prima. Waar het uiteindelijk om gaat is dat een ieder op zijn/haar eigen manier een heerlijke Kerst heeft.

1. Laat het los

Niet alleen een liedje uit één van de fijnste kerstfilms, maar ook gewoon een hele goede tip, denk ik.

Kerstfilms? Heerlijk, maar bij de meeste mensen gaat het er in werkelijkheid tijdens Kerst anders aan toe thuis. Geen perfecte lange tafels waar iedereen fijn ontspannen de meest heerlijke gerechten eten, die uit het niets tevoorschijn komen. (Hoe dan?!) Bij de meeste mensen is het waarschijnlijk zo dat er iemand met rode vlekken in de nek in de keuken staat. Omdat de ovenschotel staat aan te branden. Of omdat het vlees al gaar is, maar de groenten nog niet. (‘Uit eigen ervarings-dingetje’)

Bij de meeste mensen zijn de kinderen waarschijnlijk óf hyper óf vervelen ze zich. In mooie kerstkleding stil moeten zitten is stom. Verplichte bezoekjes zijn saai…en meer van dat!

Bij sommige mensen komt wellicht alle december stress eruit tijdens deze dagen. Hele maand heen en weer gerend, nu hoef je even minder. Ben je eigenlijk gewoon moe en wil je niet te veel. Heb je een kort lontje… et voilà!

Het is allemaal prima! Laat het perfecte plaatje los. Focus je op wat er is en hoe het gaat en bedenk dat het prima is! Gun jezelf of iemand anders wat lucht of ruimte. Kom een beetje later ergens aan of eet een aangebrande ovenschotel. Het hoeft gewoon niet perfect te zijn. Gezellig wel, maar perfect? Nee!

Een ontspannen Kerst | Thearie

2. Ga naar buiten

Twee hele dagen binnen zitten is gewoon geen doen. Dus ga naar buiten! En met buiten bedoel ik echt buiten en niet naar een woonboulevard waar vele, véle andere mensen lopen. Maar…als dat laatste jou laat ontspannen, dan is dat dus eigenlijk ook een goed idee.

Maak je hoofd even leeg, laat het eten zakken en geniet van frisse lucht. Ligt er sneeuw? Helemaal perfect. Past goed in het kerstfilmplaatje ook. Maar ook regen, wind of gewoon droog weer is goed. Ga gewoon lekker naar buiten. Maak even die lange wandeling, laat de kinderen (volwassenen mogen ook) hollen, rennen en vooral hun energie kwijt raken. En krijg die rode konen!

En na het buiten zijn? Dan een heerlijk (Hygge, weet je nog?) warm drankje!. Warme chocolademelk, Glühwein of een heerlijke kop warme thee. Heel fijn!

LEES OOK: DEZE 4 KERSTFILMS HOREN GEWOON BIJ KERST

3. Geniet!

Deze hadden jullie vast verwacht. Geniet! Laat het los, ontspan maar vooral geniet!

Geniet van de vrije dagen, van de sfeer. Van fijne muziek en mooie films. Laat het echte nieuws even voor wat het is. Geniet van “All you need is Love” op kerstavond. Of van een spannende aflevering van een Netflixserie. In je mooiste kerstkleding of heerlijk in je pyjama. Met heerlijk eten. Of een zak chips. Maakt niet uit.

Geniet van de mensen om je heen, geniet van je familie, van je gezin. Herinner de mensen die er niet bij zijn. Geniet van fijn alleen zijn als je daar behoefte aan hebt. Geniet vooral op je eigen manier!

Kijk niet te lang terug, maar beter vooruit. Maak vast plannen voor het nieuwe jaar. Laat ze dan vervolgens los en neem alles zoals het komt. Maar geniet mensen, GENIET!

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: