Een opgeruimd huis wil toch iedereen?
Inspiratie

Een opgeruimd huis wil toch iedereen?

Nieuw op Netflix; Tidying Up with Marie Kondo! De boeken van de Japanse opruimgoeroe zijn al jaren hip & hot; deze serie nu ook. En ook ik kijk. En heb het idee dat ik er iets mee moet want; een opgeruimd huis wil toch iedereen? Maar waarom is Marie Kondo nu zo populair? Ik probeer er achter te komen….

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Toch? Dat hoor je vaker en ik geloof ook wel dat dat waar is. Volgens Marie ruim je met het weggooien van spullen niet alleen je huis op maar ook je innerlijke zelf. En daar word je gegarandeerd gelukkig van. Klinkt niet slecht, toch?

Nu staat ons huis niet overvol met spullen, is het niet een complete rotzooi. Echt, de rommel die je in de huizen van de serie tegenkomt,  zal je bij ons niet aantreffen. Maar… ik (wilde eerst ‘we’  tikken, maar moet bekennen dat het toch vooral om mijn spullen gaat) heb wel een kledingkast vol kleding die ik ‘ooit’ nog wel eens aan kan. Dan pas ik er weer in. En die 2.148 panty’s die daar liggen? Heb zo goed als nooit een panty aan, maar is een ‘voor het geval dat’ gevalletje.

Euhm, meer opgeruimd zou dus best fijn zijn 🙂

En dan op zolder; een fotoboek van tante Mien uit Den Haag; vol met foto’s van mensen die ik werkelijk nooit heb gekend. Dozen met papieren van 20 jaar geleden. Ooit alles in die dozen gestopt met het idee dat ik dat wel eens ging uitzoeken. En meer dozen.. met spullen die  al tijden in die dozen liggen. Maar eens beginnen met opruimen dus!


De tips van Marie voor een opgeruimd huis

In de Netflixserie geeft Marie Kondo uiteraard al behoorlijk wat tips weg. En ook een beetje Google doet wonderen. Dus ik zet er een paar op een rijtje. Let wel; ik ben zelf nog niet begonnen. De onderstaande tips lijken me wel de eerste stappen die ik ga volgen.

Emotie komt als laatste.

Volgens Marie – en ik ben het daar wel mee eens – kom je nooit echt aan opruimen toe als je begint met de spullen die emotionele waarde hebben. Dus niet beginnen met die 100en foto’s, dagboeken of liefdesbrieven. Deze bewaar je dus voor het laatst en dan ga je beslissen of ze wilt houden of niet.

Zijn je spullen met emotionele waarde aan de beurt? Neem ze dan één voor één door je handen en beslis wat je wegdoet. Op deze manier verwerk je ook je verleden volgens de Japanese. Mooi meegenomen, toch?

Tip van Thea (haha): installeer de app Fotoscan – van Google foto’s – op je telefoon; met deze app kan je ook je oude foto’s heel makkelijk digitaliseren! Scheelt weer ruimte… Voor mij kan deze app bij nr 70 op mijn 101-dingenlijst.

Voor Android hier een linkje
Voor Apple deze link

‘Does it spark joy?’

Misschien wel de belangrijkste tip bij alles wat je opruimt; maakt het je blij?
Zo niet, weg doen. Daar komt het uiteindelijk op neer.

(Al zou een ‘maak ik hier over een aantal jaar nog gebruik van’ het ook goed doen voor mij, denk ik )

Opruimen per categorie

Is wel een eyeopener voor mij. Dus al je kleding overal vandaan halen en op één stapel leggen en dan gaan uitzoeken. Op deze manier zou ik dus al mijn kledingkast, overloopkast én gang (want kapstok) opruimen, ha! Je ruimt dus grondiger op. Spullen van één categorie liggen namelijk meestal verspreid over meerdere ruimtes. Denk alleen al aan boeken… Best slim!

Het oprollen van kleding

Hier moet ik vast nog even op oefenen. Als je de methode van Marie Kondo gaat volgen, vouw je dus niet ‘gewoon’ je kleding meer op, maar ga je het voortaan oprollen. En ga je ze ‘staand’ bewaren in lades of opbergdozen, zodat je beter overzicht hebt. En meer ruimte.

En ik geef toe; in de serie en op foto’s ziet dat er super georganiseerd uit. Benieuwd of ik mijn eigen kast ook zo krijg, haha…

Ohja, over sokken en panty’s ; zij hebben ook tijd nodig om ‘uit te rusten’ (jawel!). Dus lief zijn voor ze en ze niet zomaar knopen, in bolletjes draaien of wegfrommelen. Nee, tot kleine pakketjes vouwen en rechtop in je lade zetten. Niet bovenop elkaar, dat is te belastend voor ze. Dus!

Aan de slag dus!

Of ik zo lief ga zijn voor de sokken; dat durf ik niet te garanderen. Feit is wel dat ik door deze Netflix serie wel de neiging heb gekregen om op te gaan ruimen. Om ook mijn kledingkast eens op orde te krijgen. Zou voor het eerst zijn, maar hé… voor alles is een eerste keer toch? 😉

Heb stiekem al de pyjamaatjes van de jongste ‘opgerold’ in een mandje gedaan en ik beken; het ziet er best strak uit! Whoei, op weg naar een georganiseerd leven!

Opruimen met...
Whoei, het begin is er!

Heb jij Tidying Up with Marie Kondo al gezien? Of ben jij sowieso al super opgeruimd?

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: