Facebook; drie handige opties
Online

Gebruik jij deze drie Facebook opties al?

Facebook, ik ken maar een handjevol mensen die niet een Facebook account hebben (en soms benijd ik ze daar om), maar verreweg de meeste mensen die ik ken hebben wel een Facebook account en maken daar ook zeer regelmatig gebruik van. Ik dus ook!

In contact blijven met mensen die je in het echte leven zo goed als niet ziet, pronken met je kinderen, artikelen lezen of reposten, je (ongezouten) mening geven… op Facebook kan (bijna) alles. Vaak leuk, soms ook niet leuk.

Facebook heeft veel opties; zo maak ik bijvoorbeeld veel gebruik van de lijsten. Bij elke post bedenk ik of goede vrienden, kennissen of collega’s dit mogen zien. Niet iedereen ziet dus al mijn posts. Bij veel mensen zie ik nog steeds een wereldbolletje achter hun posts staan en vraag ik me af of ze beseffen dat ze hun verhalen of foto’s met werkelijk de hele wereld delen.

Afgelopen week las ik een artikel met daarin een aantal Facebook opties die ik zelf nog niet kende of nog niet had gevonden. Ik deel er graag drie met je; misschien zijn ze voor jou ook handig.

Contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus

Vraag jij je wel eens af wat er met je account gaat gebeuren als jij het niet meer kan beheren? Als je er bijvoorbeeld niet meer bent. Niet een leuke gedachte, maar er is een mogelijkheid om iemand aan te wijzen om voor je account te zorgen als jij er niet meer bent.

Waarom je dit zou willen?
Ik vind het het wel een mooi idee – mocht ik er niet meer zijn – dat mensen toch nog terug kunnen kijken op mijn Facebook profiel en met een glimlach aan mij terug kunnen denken, ha! Dus mijn Facebook profiel mag bewaard blijven en mijn lief mag ‘m dan beheren.

 De persoon die je uitkiest kan alleen een bericht vastzetten op je tijdlijn, vriendschapsverzoeken accepteren en je profielfoto aanpassen. Degene die jij aanwijst kan dus niets posten of je privéberichten lezen.

Hoe kan je iemand aanwijzen?

  • Ga naar je instellingen
  • Ga naar beveiliging
  • En neem de optie ‘Contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus’

Zie hoe anderen jouw profiel zien

Deze optie ga ik regelmatig gebruiken. Ik doe mijn best om alles (op mijn privé pagina) zoveel mogelijk af te schermen. Maar hoe ziet iemand anders mijn pagina? 

Met deze optie kan je een willekeurige Facebook vriend kiezen en Facebook laat je zien hoe hij/zij jouw pagina ziet. Of je kan zien hoe niet-vrienden jouw pagina zien.

Ik heb – toen ik deze optie voor het eerste gebruikte – de privacy van een aantal (profiel) foto’s aangepast, zodat alleen vrienden deze nog kunnen zien en niet de hele wereld. Ook controleer ik hier of er daadwerkelijk verschil is tussen mijn vrienden, kennissen of collega’s. Mij lijkt dit een optie die je af en toe eens zou moeten gebruiken. Al was het maar om te voorkomen dat je bikinifoto’s openbaar worden 🙂

Waar kan je deze optie vinden?

  • Ga naar instellingen
  • Ga naar Tijdlijn en Taggen
  • Ga naar de optie ‘Wie kan dingen op mijn Tijdlijn zien?’
  • Hier kies je ‘Controleren wat andere mensen op je tijdlijn zien’

Bewaar posts voor later

Facebook; berichten bewarenDit is gewoon een handige optie. Vind ik dan…
Soms scroll je door je tijdlijn en zie je een post die je wel wilt lezen, maar je hebt geen tijd. Of je wilt het (recept, interessant artikel, etc) bewaren omdat je het nog eens terug wilt lezen. 

Facebook heeft een optie om de link te bewaren.

Rechtsboven in de betreffende post klik je op het pijltje naar beneden en ‘bericht opslaan’ staat daar als eerste optie. Vervolgens heb je links naast je tijdlijn (op je desktop) of onder het hamburgertje (lijstje) op je mobiel een optie ‘opgeslagen’. Hieronder zijn alle posts die je hebt bewaart terug te vinden. Handig toch?

Wat denk jij?
Gebruik jij alle opties van Facebook al? Weet jij wat anderen van je kunnen zien? Of van je kinderen?

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

2 reacties

  • Marlies

    Top! Die laatste kende ik nog niet 🙂 Ook een fijne, de scheiding tussen vriend of kennis. Waarbij je mensen zonder voor het hoofd te stoten als kennis kunt accepteren. En dan berichten niet openbaar, niet voor kennissen, maar alleen voor vrienden 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: