Joep moet poepen | Thearie
Lezen,  Tags

Favoriete kinderboeken tag ~ welke zijn jouw favoriet?

Boeken! Ik ben er dol op en hoop dat ook over te kunnen dragen aan mijn kinderen. De wereld – of die nu echt is of fantasie – ontdekken door prachtige verhalen, via kinderboeken op de meest geweldige plekken komen of gewoon veel leren doordat je veel leest… boeken zijn belangrijk! Vandaar dat ik met plezier met deze vragenlijst aan de slag ging…

Merel van Lotuswritings heeft de leuke kinderboekentag verzonnen en ik ben getagd door Stephanie van Thuisblijfmama. Haar favoriete kinderboeken kan je hier (KLIK) lezen. Dank dames!

Goed; dan de vragen;

Hebben jullie een voorleesritueel?

Ja, we proberen toch elke avond wel voor te lezen. Douchen, pyjama aan, tanden poetsen en dan nog een verhaaltje. De oudste wil dit niet meer elke dag; lezen is stom… op dit moment!

Wat zijn de favoriete boeken van je kind(eren)?

Ver bovenaan staat op dit moment toch Pluk van de Petteflet. En dat snap ik! Is ook één van de leukste boeken. Kleertjes uit en pyjamaatje aan is ook leuk, vol verschillende verhalen en liedjes. Dikkie Dik, Jip & Janneke, Kikker, Jelle en de maan; dit en meer in één boek.  Joep moet poepen is op dit moment één van de favorieten van… Joep!

In jouw buikje, het klinkt raar
staat een poepfabriekje klaar.
Die fabriek, Joep, moet je weten
maalt wat jij hebt opgegeten.

Ook hebben we hier een aantal boeken van Geronimo en Thea Stilton; zelf vind ik deze niet voor te lezen met die verschillende lettertypes en teksten door elkaar, maar ze zien er wel ‘cool’ uit 😉

Welk boek vind je verschrikkelijk?

Euh, er zijn weinig boeken die ik verschrikkelijk vind. Of kan er geen bedenken. Oh, misschien eentje, voor de wat oudere kinderen (of voor de grote mensen meer); De Wereld van Sofie. Maar verschrikkelijk is het woord niet. Ik kwam er gewoon niet doorheen en heb het serieus wel een aantal keer geprobeerd! En wat het is? Geen idee…lees alleen maar goede recensies; het zou toch echt een fantastisch boek moeten zijn!

Wat kinderboeken betreft; er zijn geen stomme kinderboeken voor zover ik weet…

Welk boek lees jij het liefst voor?

Harry Potter! Zonder twijfel… maar dat is gewoon omdat ik ze dan zelf weer kan lezen. De oudste vindt ze (nog) niet zo leuk; ‘ik heb toch al de film gezien?” en de jongste is nog iets te klein. Dus lees ik ze voor…mezelf. Voor de kinderen is Pluk toch één van de leukste om voor te lezen. En de Gorgels ook!

Welk boek las je als kind het liefst?

Pinkeltje! En de Olijke Tweeling. En De Vijf. En véél meer. Ik verslond als kind boeken… mijn moeder fietste bijna wekelijks mee naar de bieb om weer een nieuwe lading te halen. Oh…Een hoofd vol macaroni van Guus Kuijer. Zo leuk!

Stimuleer je het lezen van kinderboeken?

Zoveel mogelijk! Vooral omdat ik zelf weet hoe leuk lezen kan zijn. Maar goed, ze moeten wel willen. Dochterlief is niet zo’n boekenwurm, althans nu niet, misschien komt dat nog? Zoonlief is blij met elk boek en is reuze enthousiast als hij ‘ de letter J van mij’ tegenkomt…

Hebben jullie een abonnement op de bieb?

Zeker. En wat voor een bieb! De Rozet in Arnhem, misschien wel één van de mooiste bibliotheken in Nederland. Groot, enorm veel boeken, heerlijke plekjes én een glijbaan van verdieping 2 naar 1. Hoe cool!

De Rozet in Arnhem | Thearie
Lekker lezen in de bieb 😉

Welk onbekender kinderboek zou je anderen aanraden?

Dit vind ik even een lastige; ik heb het idee dat de meeste kinderboeken die wij lezen bekend zijn. Misschien wel de Johnny Joker boekjes dan. Van zindelijk worden tot zakgeld; de vrolijke boekjes helpen kinderen én ouders.

Wie is je favoriete kinderboekenschrijver/schrijfster?

Annie MG Schmidt. Toch? Heerlijk die – beetje ouderwetse – verhaaltjes van Jip & Janneke, Pluk, Floddertje en meer…

Gebruik je stemmetjes tijdens het lezen?

Euh ja. Dat doet iedereen toch wel?

‘Dag maan, zegt Jelle’ (normale stem)
‘Dag Jelle, zegt de maan’ (zware stem)

Wat is je beste voorleestip?

Deze geldt wellicht niet voor iedereen; maar een ouder kind voor laten lezen aan een jonger kind. Bij ons zit er vijf jaar tussen de twee. Dochter kan dus haar broertje voorlezen en wij slaan twee vliegen in één klap; Emma leest en is dus aan het oefenen zonder dat ze het echt door heeft én Joep krijgt zijn verhaaltje. Om haar te helpen lezen we wel om en om een stukje….werkt prima!

Voila; de kinderboekentag. Krijg nu zin om een boek te pakken en te gaan lezen. Op mijn 101-dingen lijst staan er nog een paar…

Vertel maar; welke kinderboeken zijn bij jullie favoriet?

Bij deze tag ik graag Angeliek van Zomerzoen. Ben heel benieuwd naar haar favoriete kinderboeken!

Heb jij ook een blog en wil je deze tag overnemen? Dat mag gerust!

 

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: