Een omgekeerde bucket list
Inspiratie

Hoe een “omgekeerde bucket list” goed voor je kan zijn

Een omgekeerde bucket list .Heb jij ook een bucket list met daarop dingen die je absoluut nog eens wil doen voordat je het aardse leven gaat verlaten? Ik heb natuurlijk mijn 101-dingen lijst, maar bedacht dat een “omgekeerde bucket list” misschien nóg beter zou zijn. Waarom? Ik leg het je uit…

I haven’t been everywhere,
but it’s on my list

Mijn 101-dingen lijst is natuurlijk ook een soort van bucket list. Goed, niet alle dingen die er op staan zijn even spectaculair (al vond ik de kleine tattoo op nummer 11 toch best spannend) maar het zijn wel dingen die ik ooit nog eens wil doen. Een stedentrip Stockholm, nog eens naar New York, eten in een Michelin sterren restaurant… zou echt top zijn als ik de lijst eens af zou krijgen.

Hoewel mijn lijst mij regelmatig inspireert om leuke dingen te ondernemen, kan ik me voorstellen dat zo’n bucket list voor sommige mensen vooral een reminder is voor alle dingen die ze nog niet gedaan hebben. En hoe langer dingen op de bucket list blijven staan, het gevoel dat ze iets missen (FOMO) groter wordt en de lijst misschien wel stress veroorzaakt. En de bucket list uiteindelijk niet meer een leuk iets is. En daarom is een “omgekeerde bucket list” een goed idee!

De “omgekeerde bucket list”, wat is het?

Een “omgekeerde bucket list” is heel simpel een lijst met de dingen die je al wel gedaan hebt! Een lijst met dingen die jij voor elkaar hebt gekregen en waar je trots op bent. Een lijst die je een beter gevoel geeft. Waarom?

Gevoel van dankbaarheid, waardering
Zet wat jij al gedaan hebt op een lijst en voel dankbaarheid en waardering voor dat wat je al bereikt hebt. Wedden dat het jou trots maakt?

Gevoel van nostalgie
Terug kijken naar de mooie dingen die je hebt gedaan, hoe fijn is dat? Een “omgekeerde bucket list” maken is net zoiets als je eigen ‘greatest hits and memories” speellijst maken. Geeft je een goed gevoel, ook in misschien soms wat mindere tijden.

Gevoel van vooruitgang
Een lijst maken met dingen die al gedaan hebt, de balans opmaken, kan je het gevoel geven van vooruitgang. En je zelfrespect en motivatie kunnen zo ook nog eens een boost krijgen, want zien wat je al bereikt hebt stimuleert je meer dan zien wat je nog allemaal moet doen, niet? Meerdere vliegen in één klap dus!

Hoe maak je nu een “omgekeerde bucket list” ?

Heel simpel; maak gewoon een lijst met dingen die je in het verleden bereikt hebt. Dingen waar je trots op bent. Bam, daar is je “omgekeerde bucket list”!

Er zit geen limiet aan je lijst, sommigen zetten er 50 dingen op, maar als jij er maar 15 dingen op wilt zetten, dan is het ook prima. Net als dat 8 dingen of 100 dingen ook helemaal prima zijn.

Grote dingen zijn leuk op zo’n lijst, maar hoeven niet per sé. Belangrijke dingen komen in allerlei soorten en maten, niet? Dus van een wereldreis tot aan een wandeling van 20 km. Van een huis kopen tot aan voor het eerst kamperen, alles is prima. Zolang jij maar een blij en trots gevoel van je lijst krijgt!

Hoe zou mijn lijst er uit kunnen zien? Een voorbeeldje;

✓ Ik heb gebungeejumpt (4x zelfs, in een ver verleden)
✓Mijn appartementje in Amsterdam had ik helemaal alleen gekocht
✓ Ik verhuisde ooit naar Brussel
✓ Uiteindelijk heb ik toch mijn kleine tattoo laten zetten
✓ Ik ben mijn blog begonnen
✓ Ik heb twee prachtige kinderen op de wereld gezet
✓ Afgelopen weekend heb ik nog 20,5 km gelopen op het Pieterpad 🙂

Zie, het maakt niet uit wat je er opzet, groot of klein. Ik word al blij van dit lijstje…
Tip van Thea; hou het lijstje bij in een Bullet Journal, op een kladje of in je telefoon, maakt niet uit. Maar voeg dingen toe zodra je er aan denkt, maak er gewoon je eigen ‘ kijk mij eens opscheppen’ lijst van!

Is een ‘gewone’ bucket list dan niet meer ok?

Tuurlijk wel! Ik hou ook gewoon lekker vast aan mijn eigen 101-dingen lijst. En het is altijd fijn om iets te hebben om naar toe te leven, om van te dromen. En hoe fijn is het om iets af te vinken van je ‘bucket list’? Maar… til er niet te zwaar aan en neem ‘m niet al te serieus. En geniet vooral van je “omgekeerde bucket list” !

Wat denk jij? Is een “omgekeerde bucket list” iets voor jou? Wat zou je er op zetten?

Liefs van Thea

Wil je dit artikel bewaren? Dan kun je onderstaande afbeelding pinnen op Pinterest:

hoe een omgekeerde bucket list goed voor je kan zijn

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: