Hygge

Gratis tips om hygge aan je herfst toe te voegen…

Het is deze dagen nog heerlijk weer, maar de herfst hangt al wel in de lucht. Hoewel ik dol ben op de lente en de zomer, is de herfst misschien wel mijn favorietste seizoen. Gezelligheid, frisse neuzen, knisperende blaadjes en die mooie kleuren buiten…! Nog fijner maak je de herfst door er wat Hygge aan toe te voegen. Hoe? Lees vooral verder….

Wat was hygge ook alweer?

Hygge is een ‘lifestyle’, een Deense manier van leven. Hygge heeft te maken met sfeer, de inrichting van je huis, het gezelschap waar je je in bevindt. Het is eigenlijk overal te vinden. Ook eten en drinken zijn belangrijk bij HyggeHygge is te vergelijken met de Nederlandse gezelligheid. En net als dat wij Nederlanders het lastig vinden om ‘gezellig’ te omschrijven in een andere taal, vinden Denen het ook lastig om Hygge uit te leggen, want; ‘je moet het leren voelen’. En Denen voelen dat goed; ze scoren niet voor niets hoog in al de “gelukkigste mensen op aard” lijsten.

Al eerder schreef ik over Hygge;
>> 8 manieren om Hygge aan je zomer toe te voegen <<
>> 7 manieren om meer Hygge in je leven te krijgen <<

Hygge kan dus altijd, ook in de zomer. Maar ik zal de eerste niet zijn die vindt dat de herfst wellicht hét seizoen bij uitstel is om het lekker ‘Hyggelig‘ te maken

Hygge & herfst

Herfst en Hygge dus. Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet. Wellicht passen ze bij je, wellicht ook niet. Gebruik vooral de tips waar jij blij van wordt, daar draait het tenslotte allemaal om!

(.) Wees niet zo druk

Van wat ik begrijp zijn er weinig ‘workaholics’ in Denemarken te vinden. Blijkbaar is de balans tussen werk en privé erg goed bij de Denen. Een werkweek bestaat uit 33 uur. En dat klinkt fijn, niet? Overwerk wordt niet extra gewaardeerd maar eerder gezien als slechte planning. Een werkdag begint rond 8.00, maar vóór het einde van de middag stopt iedereen met werken of naar school gaan. Gelukkige mensen dus, die Denen. En gelukkige mensen zijn meestal productiever, dus… gelukkige bazen ook. Klinkt goed, niet?

“Meer werk = minder Hygge”

Hoe minder er op je bordje ligt, hoe meer tijd je over houdt voor dingen die er echt toe doen; zoals uitgebreid koken, buiten wandelen, tijd doorbrengen met vrienden.

Dus maak af en toe een weekend vrij, werk niet avonden door en laat gewoon wat rust in je leven. Om eens dingen te laten komen zoals ze komen. En om “Hyggelige” dingen te doen….(ik weet dus echt niet of dit wel een bestaand woord is, maar gezellig klinkt het wel).

(.) Zorg goed voor jezelf

Neem dat warme bad, een fijn gezichtsmaskertje. Lak je nagels, koop die heerlijke trui en slaap in een schoon, net opgemaakt bed. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld, als jij maar het gevoel krijgt dat je goed voor jezelf aan het zorgen bent…

(.) Plan een koffiedate

Met een vriend of vriendin, met je kind, je vriendje of je moeder. Ga naar een gezellige plek, bestel koffie (of iets anders warms) met wat lekkers erbij en klets! En – belangrijk – heb écht aandacht voor elkaar!

(.) Pak een thermoskan

Een leuk cafeetje is natuurlijk fijn, maar… vul ook eens een thermoskan met warme choco, thee of koffie. Neem iets lekkers mee in je rugzak, een dekentje om op te zitten en ga naar naar buiten! Hoe fijn is een wandeling in het bos in de herfst? Of langs de zee? Neem iemand mee of ga alleen. Kleed je warm aan en hop!

(.) eet iets warms

Lekkere warme soepen, stoofpotjes, stamppotten, heerlijke warme broodjes… comfort food!
Ik heb ooit al eens een lijstje gemaakt met heerlijke soepen >> klik hier << die ik nog eens wilde gaan maken. Niets heerlijkers dan een warme, romige, gezonde soep op een herfstachtige dag, toch?

Ook heerlijk; lekkere gerechten uit de slowcooker! Stop alle ingrediënten ’s ochtend in de pan en laat het fijn pruttelen de hele dag. Je huis gaat er heerlijk van ruiken en na een paar uurtjes is het genieten van een fantastische warme maaltijd. Stoofpotjes bijvoorbeeld… krijg er nu al weer zin in!

Heb overigens zelf >> een Crock Pot << zo fijn!

(.) Steek een vuurtje aan

Heb je de ruimte om een fijn vuurtje buiten aan te steken? Of een openhaard? Steek het aan! Verzamel de liefste mensen om het vuur, drink iets lekkers en praat. Of staar in het vuur. Maar geniet van de warmte en gezelligheid.

Heb je nu geen ruimte om een vuurtje te stoken? Op Netflix kan je op “Fireplace for your home” zoeken. Niet helemaal hetzelfde, maar toch gezelligheid, haha

Hygge in de herfst; onze Scout weet hoe het moet!

(.) Dikke sokken, dekens en kaarslicht

Als de temperaturen echt wat zakken en het guur en fris buiten is, is er weinig fijner dan heerlijk op de bank zitten met een kop warme thee, dikke sokken, lekker zittende kleding én een warme, zachte deken! Kaarsen aan voor dat gezellige sfeertje en een goed boek of een fijne serie op tv.

En zo zijn er nog meer dingen die je kan doen om het leven in de herfst;

– Kamperen
– Opwarmen en ontspannen in de sauna
– Een pyjama dag houden
– Bioscoop dates met veel popcorn
– Breien, haken of ander handwerk
– En meer…

Hygge in de herfst dus! Hopelijk heb je weer wat inspiratie opgedaan of wellicht heb je zelf nog wat fijne ideeën. Laat deze dan vooral hieronder weten! Maar vooral… geniet van de herfst, mensen!

*Dit artikel bevat affiliate links

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

3 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: