Thuiswerken - 7 manieren om het meer Hygge te maken
Hygge,  Uitgelicht

Hygge tijdens het thuiswerken;
7 manieren om je werk gezelliger te maken

Hygge tijdens het thuiswerken; ik geef je 7 manieren om het thuiswerken een beetje comfortabeler en gezelliger te maken. Hoe? Lees vooral gezellig mee!

Vanuit je huis werken; velen van ons doen het op dit moment. Ik ook alweer een aantal weken. En hoewel ik af en toe thuiswerken prettig en soms heel handig vind, is het ‘verplichte’ thuiswerken soms nog wel eens een opgave voor mij. Dus probeer ik het zo gezellig en comfortabel mogelijk te maken. Hoe ik dat doe? Ik maak het meer ‘Hygge’!

Wat is Hygge ook alweer?

Hygge is net zo Deens als de heerlijke Deense pulsar (hotdogs) en Carlsberg bier. De essentie van hygge is het creëren van een fijne warme sfeer, genieten van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen. De warme gloed van kaarslicht is hygge, net als vrienden en familie. En niet te vergeten lekker eten en drinken. Ga bij voorkeur urenlang tafelen en praat over de grote en kleine dingen in het leven. Misschien verklaart het Deense idee van hygge wel waarom de Denen vaak als gelukkigste mensen ter wereld benoemd worden!

Goed; die fijne mensen om je heen lukt wellicht iets minder in deze Coronatijd, en ook genieten van veel goede dingen (uit eten gaan, drankje doen, feestje geven, etc) is er even niet, maar iets gezellig maken lukt altijd. Zo ook het thuiswerken, toch?

Thuiswerken in Coronatijd

Ik weet niet hoe jullie thuis werken, maar hier wordt voornamelijk in schermen gekeken. Mijn werk speelt zich voornamelijk online af, ik zit in Teammeetings, in online tools, beantwoord mails en doe niet veel offline. Ik zit dus voornamelijk achter mijn bureautje. (Gelukkig heb ik wel echt een werkplekje in huis; op onze slaapkamer hebben we een hoekje gecreëerd voor een bureau).

Ook zit ik zonder collega’s, even bijkletsen bij het koffiezet apparaat is er niet bij. Tuurlijk, vriendlief is ook veel thuis aan het werk, ben niet constant alleen maar dat is toch anders. En hoewel de concentratie soms beter gaat zonder de collega’s (sorry ;-)), is het toch een stukje minder gezellig… En daar probeer ik nu iets aan te doen, met onderstaande 7 tips!

Thuiswerken meer ‘Hygge’ maken, hoe dan?

Er moet nog steeds gewerkt worden; dus uitgebreid koken, uren onder een dekentje met fijne boeken, breien of puzzelen zit er niet in tijdens je werkuren, maar dat wil niet zeggen dat thuiswerken niet comfortabel of gezellig mag zijn. Onderstaande 7 tips pas ik zelf steeds meer toe…wellicht zijn ze ook iets voor jou?

(1) Naar buiten

Ja, uiteraard moet er gewerkt worden, maar ik moet wel even in mijn werkmodus komen ’s ochtends. Dus – als ik niet de kinderen naar school hoef te brengen omdat vriendlief dit doet – wandel ik ‘naar mijn werk’.

Ik loop een rondje door de wijk, geniet even van buitenlucht en maak mijn hoofd klaar voor een werkdag. Heb het gevoel dat door een klein wandelingetje ’s ochtends ik een scheiding maak tussen werk en privé. Ik eindig in de keuken, maak een fijne kop koffie en loop naar ‘kantoor’.

Ook probeer ik tijdens de lunchpauze zo vaak mogelijk even naar buiten te gaan. Zeker nu het vroeg donker is. Ik werk op zolder, waar niet heel veel daglicht is, als ik ’s middags geen wandelingetje maak kom ik niet aan mijn dosis vitamine D. (Al slik ik al extra).Sowieso is het fijn om na een kleine wandeling weer met een fris hoofd achter je laptop te kruipen.

(2) Trakteer je zelf op lekkere koffie

En niet alleen op lekkere koffie, maak ook eens een andere thee dan dat je gewend bent. Maak eens die heerlijke café latte of gooi eens wat sinaasappelschijfjes en een kaneelstokje in een beker kokend water. Er zijn zoveel heerlijke manieren om koffie of thee te drinken.

En drink het uit mooie koppen, bekers en glazen! Zelf vergeet ik nog wel eens om voldoende te drinken. Maar met mijn ‘hyggelige’ Bunzlau kopjes en bekers wordt het drinken een stuk gezelliger en vul ik ze ook wat vaker….

(3) Eet gezond tijdens lunchtijd

Hoe het bij jou zit weet ik niet, maar ik had altijd de neiging om mijn lunch af te raffelen en dan snel weer achter mijn laptop te kruipen. Of nog erger; mijn broodjes gewoon achter mijn laptop te eten en gewoon door te werken. Daar ben ik nu op terug gekomen; lunchtijd is belangrijk… even je hoofd leegmaken (en je maag wat voller ;))

Neem tijd voor een lekkere, gezonde lunch. Het hoeft niet zoals de Fransen dat doen – uren lang aan tafel en die karaf wijn erbij – maar je broodje of salade hoeft ook niet in drie happen op te zijn, toch?

Ik maak hier regelmatig een lekker eitje klaar, eet een salade of soepje (die je deels de avond ervoor kan klaarmaken ook) én de Avocado toast met balsamico champignons van Beaufood.nl is hier ook favoriet!

En na die fijne lunch? Kan ik weer met een fris hoofd aan de slag!

>> Gratis tips om hygge aan je herfst toe te voegen…<<

(4) Warme sokken of heerlijke sloffen!

Nee, ik zit niet de hele dag in mijn joggingbroek. Sterker nog; volgens mij heb ik er niet eens eentje. Maar… ik heb wel heerlijke dikke, warme sokken of sloffen aan! “Kou lijden is de ergste armoe” zei mijn oma altijd en daar kan ik het best mee eens zijn. En koude voeten, is een koud lijf, niet? Dus zorg voor warme voeten. Zorg sowieso altijd goed voor je voeten. Zo fijn!

Dus mocht je ooit met mij in een Teammeeting zitten, bedenk dan dat ik met je praat terwijl mijn poezelige voetjes in dikke, warme – op dit moment kerstachtige – heerlijke sokken zijn gestoken!

Deze heerlijke thuissokken zijn van Hema

(5) Muziek

Op kantoor zit ik meestal met oortjes in. Om een beetje geluid buiten te sluiten, maar ook omdat ik me beter kan concentreren met een beetje muziek op de achtergrond. Thuis heb ik vaak een Spotify playlist aan staan. Niet te hard; ik moet mezelf nog wel kunnen horen denken, maar zachtjes. Echt achtergrond muziek dus.

Hoewel ik het heerlijk vind om eens hard mee te zingen met een fijn liedje, is het tijdens werktijd niet altijd even handig. Dus… background music it is. Klassiek soms ook, werkt megagoed voor de concentratie bij mij.

Mocht je een lijstje zoeken;

zijn wel fijne lijstjes…

(6) Goed licht

Heb jij voldoende licht bij je thuiswerkplek? Goed licht zorgt voor een hogere productiviteit en zorgt voor een beter gevoel. Ook voorkomt goede verlichting bijvoorbeeld hoofdpijn. Hier op mijn zoldertje heb ik deels daglicht, maar is het – in deze tijd van het jaar – al snel donker. Dus heb ik een fijn lampje op mijn bureau. Met warm licht. Thuiswerken wordt zo aan het eind van de dag zowaar nog bijna gezellig…

Er zijn vele tips te vinden over waar je verlichting op je werkplek aan moet voldoen. Ik hoor veel over daglichtlampen ook (mocht je hier ervaring mee hebben, dan lees ik dat graag hieronder. Voor nu volstaat mijn bureaulampje in ieder geval prima.

Wil je het helemaal ‘Hyggelig’ maken? Steek dan eens gezellig een kaarsje aan 😉

(7) Knuffel je huisdier

Ze lopen over je toetsenbord net op het moment dat het even niet handig is, liggen aan je voeten zodat jij je benen niet even kan strekken, maar hoe fijn is het om een huisdier te hebben tijdens het thuiswerken? Een paar voordelen?

  • Ze dwingen je om af en toe te bewegen (een kitten moet je wellicht regelmatig uit de gordijnen halen, de hond moet toch echt uitgelaten worden)
  • Geen collega om tegen aan te kletsen? Je hond of kat wil vast je verhalen aanhoren. Sociale interactie ten top!
  • Ze geven een beetje afleiding. Met je huisdier knuffelen zorgt ervoor dat je een paar minuten niet met je werk bezig bent. Zodat je daarna weer fijn kan focussen op wat gedaan moet worden.

Doen dus! Knuffelen met je huisdier is altijd goed voor je; tijdens het aaien wordt het hormoon oxytocine aanmaakt. Niet alleen verlaagt dit hormoon o.a. stress, ook je bloeddruk en hartslag verlagen door oxytocine. En dat het ook nog eens je pijngrens kan verhogen en je socialer maakt is alleen maar meer reden om te knuffelen met je huisdier, niet?

Thuiswerken dus…

Uiteraard is alleen maar thuiswerken niet het allerleukst. Wat mij betreft dan. Ik mis het om mijn collega’s te zien, soms gaan overleggen gewoon fijner als ze face-to-face zijn en is het fijn om na het werk in je autootje te stappen en je werkdag achter je te laten terwijl je naar huis rijdt. Maar, als je wel thuis werkt kun je dus maar beter het beste er van maken. Let wel; té gezellig is wellicht niet goed voor je productiviteit, dus probeer een goede balans te vinden!

Heb jij nog goede thuiswerktips? Ik lees ze graag hieronder!

Liefs van Thea

Wil je dit artikel bewaren? Dan kun je onderstaande afbeelding pinnen op Pinterest:

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

2 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: