Eten&Drinken

Recept; ingemaakte radijsjes

Ingemaakte radijsjes - Thearie.nl

We doen het niet vaak genoeg, maar onlangs was ik weer eens een avondje uit met mijn lief. Fijn naar de film in het prachtige Focus in Arnhem. Vooraf gingen we voor een gin-tonic en een heerlijk borrelbordje. En daar lagen ze; de ingemaakte radijsjes. Zó lekker, dat ik besloot om dat zelf ook eens te maken! Hoe ik dat deed? Lees vooral verder…

Een oppas geregeld en hop, met ons 2-tjes naar de stad. Eigenlijk doen we dat veel te weinig, herken je dat? Deze keer naar de film “Grâce à Dieu” in het Arnhemse Focus. ( Alweer een Franse film? Ja, alweer een Franse film)

Thuis hadden we al een klein hapje met de kinderen gegeten; maar een borrelhap ging er nog wel in. Dus gingen we – voor bij de heerlijke gin-tonic – voor een borrelbordje. En daar lagen ze dus, tussen de smakelijke noten, olijven, plakjes lekkere ham, stukjes kaas en meer; de ingemaakte radijsjes. Zo lekker! Ter plekke besloot ik dat ik dat ook eens zou proberen thuis.

Radijsjes inmaken

Iets inmaken; ik had het nog nooit gedaan. Ook nog nooit over nagedacht eigenlijk. In mijn hoofd had ik beelden van grote weckpotten, een nog grotere tuin en een enorme stapel met fruit dat net van de bomen – in die grote tuin – was gevallen. Maar dat beeld heb ik nu een beetje bijgesteld 😉

Ik had ook geen berg aan radijsjes uit een moestuin in huis (kan me voorstellen dat dit een perfect recept is voor als je je eigen radijsjes niet meer opkrijgt); ben gewoon een bosje gaan halen in de supermarkt. Samen met nog een aantal ingrediënten die ik niet in huis had…

Radijsjes inmaken - Thearie.nl

Ingemaakte radijsjes dus

Het recept. Ben op het wereldwijde web gaan zoeken, daar ik echt geen idee had van hoe of wat en kwam al snel uit op een recept van Cuisine van Sabine (die overigens nog vele andere heerlijke recepten op haar site heeft staan, waaronder deze gebakken radijsjes!). Dit recept heb ik gebruikt en de radijsjes zijn heerlijk geworden!

Wat heb je nodig?

  • Een steriele (weck)pot
  • 12 radijsjes (dun gesneden; ik heb het met een mes gedaan, maar je kan ook de kaasschaaf of een mandoline gebruiken. Als je maar voorzichtig bent…
  • 200 ml witte wijn azijn
  • 200 ml water
  • 75 gr suiker
  • 5 peperkorrels
  • paar venkeltakjes (of venkelzaad, dit heb ik gebruikt)
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 5 jeneverbessen

En dan…

Na het snijden doe je de radijsjes in je steriele pot.

Alle overige ingrediënten verwarm je vervolgens in een pannetje. Zout voeg je ook nog toe. Een minuut of 5 laat je dit inkoken, zodat het alle smaken opneemt. Na die 5 minuten giet je dit goedje voorzichtig over je radijsjes in de pot. Als niet alles er in past, zorg dan dat alle kruiden in je pot zitten. Het teveel aan azijn hoef je dan niet te gebruiken.

Dat is alles!
Ik heb de pot op het aanrecht af laten koelen en daarna in de koelkast gezet. Daar kan het ook nog wel een lange tijd goed blijven! De radijsjes zijn echt superlekker om gewoon zo op te eten, op een borrelbordje dus of door een salade te doen. Lekker!

Vertel eens; heb jij al eens iets ingemaakt? Zoja, wat dan en deel je het hieronder?

>> Lees ook eens ” Mijn deze-soep-ga-ik-eens-maken” blog <<

Radijsjes - Thearie.nl
koken & tafelen algemeen

Misschien ook iets voor jou

Geen berichten

    Geef een reactie

    %d bloggers liken dit: