Persoonlijk

Le Pain Quotidien; waarom dit mijn favoriete bakker is

Ooit woonde ik in Brussel. Acht jaar lang in de Antoine Dansaertstraat op vijf minuten van de prachtige Grote Markt. Acht jaar lang kwam er regelmatig bezoek uit Nederland en bijna altijd nam ik ze mee naar de bakker (en andere fijne eetplekjes) in mijn straat; Le Pain Quotidien.

Le Pain Quotidien Brussel | Thearie
Le Pain Quotidien in de Antoine Dansaertstraat in Brussel, de eerste…

Lange zondagochtenden aan de grote ‘stamtafel’. Koffie uit een kommetje. Een mandje vol heerlijk brood (én een croissantje), verse jus en – extraatje – een precies goed gekookt eitje! Boter, jam, chocopasta of honing stond op de tafel en als je ander beleg wilde dan bestelde je dat erbij. Genieten was het! Moe en brak na een lange nacht uit of fris voordat ik op weg ging naar de Zuidmarkt. Waar ik dan niet veel meer kocht omdat ik vol zat van dat heerlijke ontbijt.

Werd het wat later op de dag – want brak en moe soms – dan bestelde ik een ’tartine’, een boterham belegd met het allerheerlijkste, gezonde beleg. Op een mooi plankje en weer die koffie uit een kommetje. Of een heerlijke salade!

Mijn gedachte was eenvoudig: een plaats hebben waar je je thuis voelt… ook al ben je niet thuis.
~ Alain Coumont ~

Toen ik van Brussel naar Amsterdam ging verhuizen was ik blij. Ik ging van de ene prachtige stad naar een nog mooiere. Ik had maar verdriet om één ding; er was geen Le Pain Quotidien in Amsterdam. Natuurlijk; er was een Bakkerswinkel. Heel dichtbij zelfs, maar toch….geen Le Pain Quotidien. Dus telkens als ik een bezoekje aan vrienden in Brussel bracht, bracht ik ook een bezoekje aan ‘mijn’ bakker. En nam ik heerlijke chocopasta weer mee naar huis. Een vriendinnetje heeft ooit een mand meegenomen voor mijn verjaardag. Een mand vol brood, chocopasta en ander lekkers van dé bakker. En weer was ik blij!

Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 200 vestigingen van Le Pain Quotidien (die in mijn straat was de eerste) en heb ik ook al bij ‘mijn bakker’ gegeten in New York en Parijs! Zelfs in Amsterdam en Amstelveen zijn nu vestigingen (geopend net nadat ik verhuisd ben uit Amsterdam, hoe ‘grappig’ ) en kan men in Amsterdam zelfs al dat heerlijke eten bestellen en thuis laten bezorgen! Jawel, ik ben jaloers. Ik wacht nu gewoon heel hard op een vestiging in Arnhem.

Le Pain Quotidien Parijs | Thearie
In Parijs, de stamtafel…

Waarom Le Pain Quotidien?

  • supergezellig om met z’n allen – bekenden of niet – aan een grote tafel te zitten en heerlijk te eten
    (wil je dit niet, er zijn ook ‘gewone’ tafeltjes die je niet hoeft te delen)
  • alle ingrediënten zijn puur en eenvoudig. En biologisch.
  • de taartjes! Ze hebben ook overheerlijke taartjes.
  • een perfecte plek om heerlijk lang te tafelen

Er staan een aantal recepten op hun website, maar op mijn verlanglijst staat nog het kookboek waarin ook overheerlijke recepten staan. Of het net zo lekker zal smaken in de winkel zelf? Ik durf het wel te proberen….

Le Pain Quotidien kookboek

Ken jij Le Pain Quotidien al?
Of heb jij zelf een favoriete bakkerswinkel waar je heerlijk kan ontbijten
of lunchen?

 

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

2 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: