Mijn 'not to do' lijst; wat ik niet of minder wil doen
Persoonlijk

Mijn ‘not to do’ lijst; wat ik niet of minder wil doen

Een ‘not to do’ lijst voor 2020! Een nieuw jaar, goede voornemens, lijstjes die overal verschijnen. We kennen het allemaal en zo heb ik er ook een aantal. Waar ik me niet zo goed aan hou. Dit jaar ga ik het anders doen; ik maakte  een ‘not to do’ lijst. En wat er op staat? Lees verder…

Heb jij goede voornemens? Een lijstje gemaakt met dingen die je wilt gaan doen? Ieder jaar bedacht ik voor mezelf wel een lijstje, om me er vervolgens niet zo heel goed aan te houden. Hetzelfde geldt voor mijn dagelijkse to-do lijstjes, ook hier kan ik te veel taken opzetten en vervolgens niet allemaal doen omdat er allerlei ‘spoedjes’ tussen komen die ook gedaan moeten worden. En ik mijn lijst vervolgens niet helemaal kan afvinken aan het eind van de dag.

Een ‘not to do’ lijst dus

Niet zo erg – tenslotte mijn eigen lijstjes – maar het werkt soms wel frustrerend. Ik bedacht me dat het wellicht ook andersom kan; een ‘not to do’ lijst maken en kijken hoe dat werkt. Minder het gevoel dat je nog dingen op je lijst moet doen, meer het gevoel krijgen dat je dingen juist niet hoeft te doen. Leek me ook wel eens fijn!

Dus maakte ik een kleine lijst met dingen die ik liever niet meer doe het komende jaar. Een lijst met dingen die mij afleiden van de de dingen die ik juist wél wil doen. Een ‘not to do’ lijst dus…

Mijn ‘not to do’ lijst, wat ik niet meer (of minder) wil doen

Mij af laten leiden of mijn tijd verspillen
Ik wil graag minimaal één boek per maand gaan lezen. (Het liefst meer, maar we beginnen met één). Een hele avond nutteloos op mijn telefoon zitten kijken, gaat hier niet bij helpen. Dat zou tijd verspillen zijn. Alle notificaties checken die binnen komen ook. (Die staan dan ook allemaal uit inmiddels).

Mij af laten leiden als ik met mensen in gesprek ben, als ik met mijn kinderen bezig ben is er ook eentje die op mijn ‘not to do’ lijst komt. Waarom in (wéér) die telefoon kijken als je fysiek bij mensen bent waar je om geeft?

Vaker – voor dat ik ergens aan begin – me af vragen of iets effectiever of slimmer kan wordt hopelijk een goede manier om minder tijd nutteloos te besteden.

Dingen die niet écht moeten toch doen
Of misschien moeten ze wel gedaan worden maar ben ik niet per se degene die ze moet doen.

Je kent het vast wel; er moet iets gedaan worden en je doet het zelf maar even omdat ‘het dan sneller’ gaat. Maar eigenlijk was het niet aan jou om te doen en verlies je daar tijd mee. Ik kan dat goed; dingen ‘even snel’ zelf doen. Maar kom er steeds vaker achter dat het niet zo handig is.

Er liggen op dit moment best veel taken op mijn bordje die ik wél zelf moet doen; het is tijd dat ik sommige taken gewoon niet meer zelf ‘even snel’ doe. Aan een ander overlaten. Loslaten vooral dus…

Multitasken
Het lijkt zo handig; verschillende dingen tegelijk doen. Is dat ook zo? Bij mij werkt het effectiever als ik me focus op één taak. Alle aandacht naar deze taak en me niet teveel af laten leiden. Het lukt me alleen niet altijd om dat ook zo te doen. De telefoon, mensen (of – as we type – de kinderen) die iets komen vragen, een e-mail tussendoor. Je kent het vast wel, niet?

Toch ga ik meer voor singletasken! Eén ding tegelijk, met alle aandacht. Telefoon opzij, mail uit en soms oordoppen in (achtergrondmuziekje mag wel 😉 ) en focussen. Of het nu werk betreft, een boek lezen of de was opvouwen. Mindful bezig zijn wordt het de komende tijd. Het werkt gewoon beter voor mij!

Binnen zitten
Het is nu niet zo dat ik nooit buiten kom, een soort van kluizenaar ben ofzo… 😉 maar ik wil er meer op uit. Als in meer buiten zijn.

Het is zo makkelijk om ‘s avonds na alle drukte op de bank neer te ploffen, de tv aan te zetten en – terwijl je tv ‘kijkt’ – je social media te checken. En soms is dat ook gewoon niet erg. Maar… ik wéét dat ik veel lekkerder ga slapen als ik eerst een rondje heb gelopen buiten. Als ik mijn best heb gedaan om aan die 10.000 stappen per dag te komen. Als ik een frisse neus heb gehaald!

Meer naar buiten
Meer van dit dus…

Heb sinds een tijdje de gewoonte om op woensdagochtend te gaan wandelen. Niet heel spannend, gewoon een rondje bos. De ene keer wat langer dan de andere keer, maar altijd lang genoeg om een fris hoofd te krijgen. En dat voelt fijn. Dus meer van dat! Al is het alleen maar om nog meer te ‘oefenen’ voor het Pieterpad, waar we nog heel veel etappes van moeten lopen.

Ongezond eten
Tuurlijk is het lekker om af en toe eens vette frieten (ja, ik ben #teamfriet) te eten of in het weekend een zak chips open te trekken. Een wijntje sla ik overigens ook niet altijd af… maar té vaak en té veel wil ik niet meer!

In de afgelopen maanden ben ik ruim 7 kilo afgevallen met Jonathan Klaassen en dat voelt goed! En daar wil ik mee doorgaan. Dus blijf ik me houden aan het plan van Jonathan, sla ik nu bijna altijd dat taartje over en kies ik steeds vaker voor gezond en minder vaak voor ongezond.

Dus…

Een kleine ‘not-to-do’ lijst, waarmee ik veel andere dingen waarschijnlijk wél zal kunnen doen. En weer geldt: niets moet. Mijn eigen lijst, aan mij om het niet te doen. Maar… kans is groter dat een ‘not to do’ lijst beter gaat werken, niet?

Vertel; heb jij een to do lijst? Of ga je ook eens voor een ‘not to do’ lijst? Wat zou er bij jou op staan?

Mijn not to do lijst

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

6 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: