Postcrossing
101 dingen,  Doen

Postcrossing;
ken jij het al?

Hoeveel echte post ontvang jij nog? En dan bedoel ik niet de rekeningen, afschriften, blauwe enveloppen, reclamefolders of de ‘hoera, je hebt 10.000 euro gewonnen” post. Nee, ik bedoel leuke kaartjes, lieve berichtjes, handgeschreven kunstwerkjes. Ook niet zoveel meer? Daar kan je dus iets aan doen, ontdekte ik onlangs. Wat? Lees vooral verder….

Wat ik ontdekte….

Echte kaartjes in de brievenbus; ik vind dat zó gezellig! Het idee ook dat er iemand de moeite heeft genomen om een kaart voor je uit te zoeken en een leuke of lieve tekst erop te schrijven. Echte post is cool! Met verjaardagen vinden we gelukkig nog steeds wel kaartjes op de deurmat. Sommigen nog enthousiaster geschreven dan de ander. Er ligt hier ook regelmatig ‘zomaar’ een kaartje van een lieve vriendin. Met Kerst is het de laatste jaren al iets minder dan ‘vroeger’.

Zelf ben ik ook niet echt een ster in attente kaartjes op het juiste moment sturen, maar wellicht komt daar de komende tijd wel verandering in. Ik ontdekte namelijk Postcrossing!

Postcrossing? Wat is dat?

In 2004 bedacht een student uit Portugal – Paulo Magalhães – dat hij graag meer kaartjes in zijn brievenbus zou willen ontvangen. Daar werd hij namelijk blij van. Hij wist ook dat er meer mensen waren die daar blij van werden dus (na wat nadenken) begon hij in zijn vrije tijd aan een website. Zijn doel; mensen wereldwijd verbinden doormiddel van kaartjes. Land, leeftijd, geslacht, geloof, ras en alles…doet er niet toe!

Op 14 juli 2005 ging de site postcrossing.com live en binnen een paar dagen hadden mensen vanuit verschillende landen zich aangemeld. Nu, jaren later, heeft Postcrossing inmiddels bijna 775.000 leden, zijn er ruim 53 miljoen (!) kaarten ontvangen door mensen en zijn er mensen uit 209 landen aangesloten. Hoe cool is dat?

Het logo van Postcrossing.com

Hoe gaat het in z’n werk, dat Postcrossing?

Eigenlijk heel simpel; stuur een kaart en je ontvangt een kaart!

Zodra je bent aangemeld op de Postcrossing site, klik je op de button “Send a postcard” en krijg je een adres toegewezen. Bij dat adres ontvang je ook een Postcard id. Belangrijk is dat je dat id op de kaart die je stuurt vermeld. De ontvanger registreert namelijk jouw kaart id zodat men weet dat je kaart is aangekomen, hoeveel km het heeft gereisd én… om jouw adres vrij te geven voor iemand anders ergens in de wereld, zodat jij ook een kaart ontvangt!

Dat registreren van die code is dus belangrijk. Leuk ook is dat je profiel telkens aangevuld wordt met het aantal kaarten dat je hebt verzonden, ontvangen, hoeveel km je hebt gemaakt en hoelang je kaarten erover doen. Ik hou wel van dat soort cijfertjes…

Wat je adres betreft; deze wordt alleen vrijgegeven aan iemand die jou een kaart mag sturen. Je adres is niet openbaar op de site en wordt ook alleen gebruikt voor het verzenden van een kaart. Je hoeft ook geen afzendadres op de kaarten te vermelden die jij in de brievenbus stopt. Mocht je je toch zorgen maken over je adres…. kijk of je een postbus nummer kan krijgen of dat je het wellicht op een ander (werk)adres kan laten aankomen?

Wat schrijf je op een kaart naar een wildvreemde?

Wellicht wat lastig voor sommigen; wat schrijf je nu op een kaart naar iemand die je niet kent? Gelukkig is de ruimte wat beperkt op een kaart en hoef je geen hele boekwerken te schrijven. Je kan iets schrijven over jezelf, over waar je woont, hoe je dag was of over de kaart die je hebt gekozen. Postcrossing.com heeft meer ideeën op hun website staan…

Nog een aantal redenen om aan Postcrossing te doen

  • Je kan los gaan met leuke kaartjes! Een voorraadje aanleggen is dan ook geen slecht idee… zie hoeveel leuke kaarten er bijvoorbeeld op Etsy alleen al te vinden zijn
  • Geef aan welk soort kaartjes je wilt ontvangen. Kaarten van gebouwen, landschappen, mooie mensen, katten of gewoon van het land van herkomst zelf… geef maar aan!
  • Kans is groot dat je zelf kaarten ontvangt uit plaatsen waar jij nog nooit geweest bent, hoe leuk is dat?
  • In je brievenbus ligt dus weer eens leuke post, niet alleen saaie post
  • Je maakt iemand blij met een kaart die jij hebt uitgezocht en geschreven. Gewoon iemand die je niet kent… grappig, toch?
  • En, dat voorraadje kaarten (en postzegels) is ook handig om die ene vriendin nu wél eens zomaar een kaartje te sturen!
  • Oh, en voor de crea’s; bedenk eens hoe leuk die kaartjes worden met stempels, washitape, stickers en meer 😉
  • Er is een Postcrossing blog met leuke nieuwtjes, verhalen over de kaarten, over postcrossers…
  • Er schijnen zelfs Postcrossing meet-ups te zijn; samen met anderen kaarten schrijven is dan het doel
  • Er is een heuse hashtag; #postcrossing . Op Instagram zijn de leukste postcrossing foto’s te vinden.

Postcrossing dus! Ben er zelf pas aan begonnen, heb zojuist mijn 5de kaart geschreven. Nu moet ik gaan wachten… Mijn eerste kaart is nu een week onderweg en nog niet geregistreerd, dus ik zit nu vol smart te wachten op het bericht dat ‘ie is aangekomen. Dan kan ik ook kaarten gaan ontvangen en dat lijkt me dus zo leuk! En… nummer 22 op mijn 101-dingen lijst is op deze manier redelijk snel én leuk afgetikt!

Lijkt het jou ook leuk? Op www.postcrossing.com kun je je dus registreren! Laat je weten of je het gaat doen, of je het wellicht al doet en welk leuks je ermee doet? Laat ik nog eens weten hoe het hier gaat met verzenden en ontvangen…

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: