
7 pasta gerechten voor de herfst
inclusief recept voor heerlijke minestronesoep
Vrijdag 25 oktober is het Wereld Pasta dag. Jawel, er is een pasta dag! In 1995 werd tijdens het eerste “World Pasta Congres” (er bestaat dus ook een Pasta congres) besloten om 25 oktober uit te roepen tot Wereld Pasta dag. Prima dag dus om eens een nieuw, heerlijk pasta gerecht te proberen. En ik heb 7 pastagerechten (inclusief een recept voor Minestronesoep) voor je op een rijtje gezet. Welke dat zijn…. scroll verder!
Pasta (‘deeg’ in het Italiaans) is wellicht wel één van de meest gebruikte ingrediënten in de keuken en wordt wereldwijd gebruikt. De naam pasta wordt in Italië gebruikt voor alle deegwaren die gemaakt zijn van harde tarwe en er wordt onderscheid gemaakt tussen gedroogde pasta en verse pasta. De verschillende soorten ken je wellicht wel; Spaghetti, Macaroni, Farfalle, Lasagna, Gnocchi, Penne, Linguine, Tagliatelle, Ravioli en vast nog veel meer….het verschil; korte pasta, lange pasta, holle pasta, platte pasta! 🙂 Een ieder heeft zijn eigen voorkeur denk ik. Mijne is toch echt wel Tagliatelle en de meest simpele Macaroni.
Oh… en ik tik deze blog terwijl er op het vuur weer een heerlijke pan Minestrone soep staat, die ik morgen eet met extra pasta erdoor! Het recept van die soep kun je aan het eind van deze post vinden!
Een aantal leuke pasta feitjes
(.) De langste spaghettisliert ooit was 3.776 meter en gemaakt in Japan
(.) Een Italiaan eet gemiddeld 26 kg per jaar
(.) Een grootste kom pasta woog ooit 6,253 kg
(.) Italianen hebben een pasta etiquette. Zo eet je spaghetti alleen met je vork
(.) Pasta is werkt goed tegen een kater, dus eerst eten voordat je aan de gin-tonics begint!
Altijd willen weten, toch?
>> Mijn ‘Deze-soep-ga-ik-eens-maken lijst’ <<
7 heerlijke pasta gerechten
Pasta kan natuurlijk altijd, toch zal ik niet zo snel een pastasalade in de herfst of winter maken. Welke pasta gerechten zijn dan wel geschikt voor de herfst? Ik vroeg het een aantal collega bloggers en ontdekte de volgende recepten. Zo lekker!
(1.) Citroenspaghetti met Room & Parmezaanse kaas
van Hey Frits.
Alleen de naam van haar blog ‘Hey Frits’ (Frits is haar kat) is al zo leuk! Manon heeft buiten andere leuke verhalen ook heerlijke recepten op haar blog staan en één daarvan is de citroenspaghetti met room & Parmezaanse kaas. Klinkt echt goed, niet?
Niet te veel ingrediënten en snel klaar. Kan dus makkelijk op een ‘niet veel tijd om te koken dag’ Hoe je het maakt? Klik vooral >> HIER << voor het recept
(2.) Pasta met andijvie, blauwe kaas en balsamico
van aan tafel bij anna
Ik ben dol op blauwe kaas. En op balsamico. Andijvie en pasta vind ik ook lekker, dus deze combinatie lijkt me echt heerlijk! Op de site van Anna staat dit heerlijke recept. En ook hier geldt weer; weinig ingrediënten en snel klaar! Dus ook op je weekmenu zetten.
Oh, blauwe kaas en balsamico… het water loopt me serieus in de mond terwijl ik het recept lees. Wil je het recept ook lezen? Klik dan >> naar de site van Anna << ben benieuwd of het jou ook lekker lijkt!
(3.) Pasta di inge
van elsarblog
Het valt me nu op dat ik wel ga voor de gemakkelijke, snelle gerechten. Pasta di Inge is er weer zo ééntje. Kijk nu naar de foto; hier krijg je toch spontaan trek van?
Ook hier weer niet te veel ingrediënten; het meest opvallende is de bamimix die hier gebruikt wordt. Die verwacht je niet zo snel bij een pasta. En dat gebakken eitje erop? Daar maak ik hier fans mee hoor!
Het recept? >> Pasta di Inge <<

(4.) PASTA MET CHAMPIGNONSAUS EN EEKHOORNTJESBROOD
van eetman.nl
Dit is toch echt wel een herfstrecept? Paddestoelen in je pasta! Nu niet meteen zelf het bos inrennen 🙂
Dit recept is wel iets minder snel dan de vorige recepten, maar volgens mij echt de moeite waard. Wel even rekening houden met het eekhoorntjesbrood dat nog even moet weken.
Maar oh, heerlijk! Eerst een flinke wandeling buiten en dan deze heerlijke warme pasta! Het recept (en nog meer heerlijke recepten) kun je vinden >> op de website van eetman.nl <<
(5.) ROMIGE VEGAN PASTA MET KRUIDIGE CHAMPIGNONS
van vegalifestyle.nl
Ik ben niet vegan, ook niet vegetarisch. Maar eet wel bewust minder vlees. Ook vegan recepten probeer ik steeds vaker uit. En deze romige pasta is er eentje die ik dus ook wel uit wil proberen! Ziet er toch heerlijk uit?
Voor een aantal ingredienten moet ik even op zoek; edelgistvlokken en arrowrootpoeder heb ik niet in huis, maar hé…hoe leuk is het om nieuwe dingen te proeven?
Op mijn lijstje dus, >> deze romige vegan pasta << van vegalifestyle.nl!
(6.) Een spaghetti taart
van pinkit.nl
Een taart is altijd feest op tafel, niet? En deze taart is anders dan anders; het is namelijk een spaghettitaart. Hoe cool is dat?
Niet te ingewikkeld, niet te veel ingrediënten… neemt een beetje tijd in beslag, maar dat is vooral de oventijd. Ik denk dat ik hier een aantal blije gezichten ga krijgen als ik dit op tafel zet; spaghetti én taart in één. Feest!
Het recept van de spaghettitaart kun je >> hier << vinden!
(7.) (een recept voor) Heerlijke minestronesoep
Heerlijk al deze pastagerechten, niet? Krijg alweer zin om te gaan koken!
Zelf voeg ik nog graag een recept voor heerlijke Minestronesoep toe. Als soep al heerlijk, maar een dag later nog lekkerder door er pasta doorheen te doen. Of… pasta koken, op je bord scheppen en de (beetje ingekookte) soep erover heen gieten. Hier smult iedereen (inclusief de kinderen) er altijd weer van!
Soepballetjes
Materials
- 400 gram rundergehakt
- 1 eetlepel peterselie vers gehakt
- 1 theelepel oregano
- 0,5 theelepel knoflookpoeder
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- peper & zout
- beetje paneermeel
Instructies
- Meng alle ingrediënten in een kom en draai er kleine soepballetjes van. Moeilijker dan dit wordt het echt niet:-)
Heerlijke Minestronesoep
Materials
- olijfolie
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 stengels bleekselderij
- 1 winterpeen
- 1,5 / 2 liter runderbouillon Voor mijn pan is 1,5 liter prima, heb je een iets grotere pan dan ik, dan iets meer bouillon
- 2 theelepels oregano
- 1 theelepel Funghi Trifolati van Jonnie Boer of andere Italiaanse kruiden
- 1 courgette
- 4 verse tomaten in blokjes of een blikje met tomatenblokjes
- 1 blikje tomatenpuree het grotere blikje van 140 gram
- verse peterselie
- 1 blikje witte bonen
- 1 grote hand verse spinazie
- peper & zout
Instructies
- Snipper de ui, pers de knoflook en snij de winterpeen en selderij in stukjes. Verhit een beetje olijfolie in je pan en voeg de ui, knoflook, winterpeen en selderij toe. Bak dit even op een niet al te hoog vuur.
- Voeg na een paar minuten de bouillon, kruiden (behalve de peterselie), tomatenpuree en tomatenblokjes toe en roer dit goed door elkaar.
- Snij ondertussen de courgette in stukjes en voeg deze samen met de zelfgemaakte gehaktballetjes toe.
- Zodra de gehaktballetjes gaar zijn, kunnen de witte bonen (wel eerst even afspoelen onder de kraan) en de spinazie in de pan. De peterselie voeg ik als laatste toe.
- Laat de spinazie slinken en de soep goed warm worden. Voeg eventueel nog kruiden, peper & zout naar smaak toe en serveren maar!
Notities

Heerlijk toch? Volgens mij komen wij de herfst wel door met al deze heerlijke pasta gerechten!
Hebben jullie nog een favoriete pastagerecht?
Oh, mocht je dit recept op Pinterest willen plaatsen…dan kan je onderstaande afbeelding gebruiken 🙂



2 reacties
inge minten
Dankjewel Thea voor het delen van ons recept, echt super.
Thea
Heel graag gedaan; het is een heerlijk recept. Heb ‘m inmiddels zelf al gemaakt weer 🙂