Vaccineren | Thearie
Persoonlijk

Vandaag krijgt ze ze; twee prikken in haar bovenarmen

Vandaag krijgt ze ze; twee prikken in haar bovenarmen. En ze ziet er tegenop want ze heeft gehoord dat het best pijn kan doen. En ook ik zie er tegenop; ik herinner me nog mijn stijve arm na het vaccineren. Maar ik heb geen twijfels…

Discussie over vaccineren

Het kan niemand ontgaan zijn; er is veel discussie over het vaccineren op dit moment. En de groep die tegen is wordt groter. En hoewel ik me eigenlijk niet echt in de discussie wil mengen, vraag ik me oprecht af hoe dit komt (en maak ik me zorgen).

Natuurlijk mag men kritisch zijn. Heel goed zelfs. En vaak ben ik zelf van het ‘volg je gevoel’ of ‘doe wat jij denkt dat goed is’ principe. Maar is dat in het geval van vaccineren wel zo?

Ik lees een aantal redenen van de ‘anti-vaxxers’ , ik lees ze soms vol verbazing en vraag me ook oprecht af waar ze het vandaan halen?

(.) De vaccinatiegraad in Nederland is zo hoog, dus we hoeven ons nergens zorgen om te maken
(.) Waar maak je je druk om als jouw kind toch gevaccineerd is?
(.) Die ziekte moet je gewoon doorstaan (!)
(.) We hebben toch geen mazelen, polio, rode hond , etc meer in Nederland?
(.) Het is een complot tussen de pharma industrie, de overheid en de media

Dit is toch niet kritisch zijn? Dit lijkt mij gewoon dom. En brengen deze mensen op basis van wat ze op het internet lezen hun eigen kinderen en anderen in gevaar? En ja, er zijn ook mensen die wel meer kritisch zijn, onderzoeken lezen en gedegen vragen stellen.

Grotere groep anti-vaxxers

De groep anti-vaxxers groeit. En mijn vraag is nu; hoe komt dit? Sinds wanneer vertrouwen we niet meer op onze artsen? Als ik zie wat artsen aan reacties ontvangen op posts over het vaccineren krijg ik de indruk dat iedereen het beter weet, want ‘ik heb gehoord van de nicht van mijn achterbuurvrouw…”, “op Facebook las ik dit…” en meer.

Het lijkt steeds vaker dat men de voorkeur geeft aan wat er op het internet te vinden is dan dat we vertrouwen op artsen en wetenschappers die jarenlange studies hebben gedaan.

Ook lees ik veel reacties waaruit blijkt dat men zich niet ingelezen heeft en waarvan ik vermoed dat ze gewoon tegen alles in willen gaan. Mensen die de spreekwoordelijke kont tegen de krib gooien. En die groep maakt me bang. Want zij laten hun kinderen ook niet meer vaccineren… en ik vraag me af wat de gevolgen zullen zijn. Een ziekte als de mazelen komt weer steeds meer voor, hoe zou dit komen? En waarom zien we dat niet in? En mensen echt…’we moeten er doorheen?’

#ikvaccineer

Om de doodsimpele reden dat ik nog steeds een rotsvast vertrouwen heb ik onze medici en wetenschappers. Op basis van vertrouwen dus. Omdat ik denk dat de afgelopen jaren bewezen is dat vaccineren werkt. Maar ook om de doodsimpele reden dat ik niet een ‘wat als…’ moment wil hebben als mijn kinderen wél ziek zouden worden omdat ik ze niet heb laten vaccineren…

Wil graag afsluiten met ‘volg je gevoel’ of ‘doe wat jij denkt dat goed is’, maar nogmaals… is dit in het geval van vaccineren wel zo?

#ikvaccineer

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: