Meelwormen. Torren. Krekels. Op de Sonsbeekmarkt
Gastblog

Vijf jaar Sonsbeekmarkt; een mix van vanalles

(Note van Thea; daar ik zelf het weekend in een gevangenis mocht doorbrengen, heb ik Louise gevraagd of ze een stukje wilde schrijven voor Thearie. Vijf jaar Sonsbeekmarkt (in Arnhem) kan natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. En gelukkig wilde Louise dit wel doen. Lees hieronder haar verslag over de ‘special edition’ van deze Sonsbeekmarkt)

Kersverse bewoner van het Sonsbeekkwartier

Als kersverse bewoner van het Sonsbeekkwartier (maar niet heel kersverse Arnhemse hoor, dat ben ik al zo’n 23 jaar) toog ik afgelopen zondag naar de Sonsbeekmarkt.

Er was een klein buitje voorspeld, dus die had ik even afgewacht. Nadat de zon weer terug was, stonden we in 5 minuten bij de ingang van het park, te genieten van de geuren uit de schaftkeetfoodtruck van Worst & Co. Een smakelijke binnenkomer!

Iedere eerste zondag van de maand wordt de Sonsbeekmarkt gehouden, bij de ingang van het park aan de Apeldoornseweg. Ik kom er niet iedere maand, ik denk meestal zo’n 3 à 4 keer per jaar, al zal dat vanaf nu misschien wel anders worden… 🙂

Sonsbeekmarkt; een mix van vanalles

Het fijne van de Sonsbeekmarkt is dat het een mix is van vanalles, maar wel met 1 gemeenschappelijke overeenkomst: alle mensen die hier een stand hebben, stralen passie uit voor het product wat ze aanbieden. Dat merk je aan de sfeer: iedereen heeft er zin in. In combinatie met een aangenaam zonnetje is dat natuurlijk hèt ingrediënt voor een fijne zondagmiddag zelfs als je er niets koopt – al is dat bijna onmogelijk want het aanbod is onweerstaanbaar.

Sonsbeekmarkt in Arnhem
Het aanbod is onweerstaanbaar.. 🙂

Struinend langs de kramen is afwisseling het kernwoord. Van verse olijven en groentenchips tot brocanterie van emaille, brilmonturen en telefoonhoesjes van hout, tuinadviesburo’s en gezichtscrèmes met slakkenslijm met de naam Slakkenwonder. Hm. Beter op je gezicht dan in je tuin, wellicht, hoewel ik het idee dat ik slakkenslijm op mijn gezicht smeer toch best apart vind.

Ik kan mij nog net bedwingen om een mooie huid te kopen voor op de vloer. Die moet thuis eerst nog in de olie, dan even afwachten hoe de kleur wordt, en dan daarop de juiste kleur uitzoeken. Ze hebben er mooie dingen en ik zou zo mijn hele vloer er mee vol willen leggen. Zullen mijn katten vast ook leuk vinden.

De dames van Il Fienile staan er ook. Ik ken hun winkel in Velp, mooie zaak met een mix van meubels, decoratie en kleding. Overigens zijn hier meer stands met kleding: bij Your Wishlist waan ik me terug op Ibiza. Met dit zonnetje erbij en de muzikale ondersteuning van de jazzy geluiden van de saxofoonman op de achtergrond droom ik van een hangmat. Die kan ik hier vast ook wel kopen!

Saxofoonman Rinus op de Sonsbeekmarkt
Saxofoonman Rinus op de Sonsbeekmarkt

Iets verder kom ik terecht bij de kraam van Doetie’s geiten uit Jubbega. Een vriend van me gaat maandelijks naar de Sonsbeekmarkt om zijn vaste geitenkaasje te kopen hier. Die heb ik ook wel eens geproefd als ik er op visite was, dus ik ben ook vast van plan om een smakelijk kaasje mee te nemen. Dat valt nog niet mee. Variatie te over en het woord keuzestress dekt de lading hier uitstekend. Uiteindelijk wordt het een wat oudere geitenkaas, met dank aan geitjes Marlies, Eva en Floorke, want deze dames hebben de geitenmelk geproduceerd.

Vriendlief is aangetrokken tot de geitenworst, die hier ook verkocht wordt. Het is onmiskenbaar geit; de smaak die de kaas zo herkenbaar maakt, zit ook in het vlees. Dat is voor sommige mensen misschien even wennen, maar vriendlief vind het lekker en ik inmiddels ook.

Meelwormen. Torren. Krekels

Een stukje verderop moet ik even twee keer kijken. Zie ik dat goed? Meelwormen. Torren. Krekels. Oh ja, het voedsel van de toekomst: Insecten! Bomvol met eiwitten, maar ja, het oogt zo…. apart. Vriendlief is een enorme fan van de Aziatische keuken en schrikt niet zo van dit soort exotische delicatessen. Op menig markt of gewoon langs de straat in Thailand of Maleisië staan ze: de straatventers met een frituurwagentje waar de insecten voor je neus klaargemaakt worden en je smakelijk kan snacken van een eendenpootje. Of snavel. Of vogelspin.

Meelwormen. Torren. Krekels. Op de Sonsbeekmarkt
Meelwormen. Torren. Krekels. Wie durft?

De man van Good Bug Food laat ons wat proeven. Meelwormen heb ik wel eens eerder gegeten. Ik ga nu voor de sprinkhaan. Hij geeft me als tip dat ik de vleugeltjes er even af moet halen, anders blijven die tussen je tanden zitten. Een dame naast me doet van schrik een stapje achteruit. Ik waag het er toch op. En eerlijk is eerlijk, het is best lekker. Alsof je chips eet, het is crunchy en het smaakt hartig. Vies is het niet. Ik ben wel blij dat ik de vleugeltjes er af heb gehaald. Vriendlief koopt een proefpakket voor thuis.

Verse jam en aardbeien en bloemen

Een paar meter verder haal ik opgelucht adem: verse jam en aardbeien! Geen exotisch gedoe maar de heerlijke zoete smaakjes waar ik ook zo erg van hou.

 We passeren nog een kraam van Bloomon, het concept dat je bloemen thuisbezorgd krijgt in abonnementsvorm. Fleurige variaties, ik hou er wel van. 

Ondertussen doet de saxofoonman nog een deuntje door.

Inmiddels zijn we wat bekenden tegengekomen die zichzelf hebben overtuigd dat zo’n bank van Sofacompany goed in hun huis zou passen en gaan we ergens wat drinken. Na ruim 2 uur struinen, proeven, kopen, lachen en verwondering zoeken we met een goedgevulde tas een terrasje op.


 Eenmaal op het terras komen de insecten op tafel, wat is je biertje immers zonder een sprinkhaan of een krekel? Ik adviseer mijn tafelgenoten nog even als een professional dat ze de vleugeltjes van de sprinkhaan er af moeten halen omdat het anders tussen je tanden blijft zitten. De reacties van medeterrassers zijn hilarisch. Onverwachts vinden de insecten toch nog wel aardig wat aftrek. Zien eten doet eten, dat werkt dus echt zo.

We hebben natuurlijk ook nog de geitenworst en kaas, al zijn die smaken ook niet voor iedereen. De aardbeien doen het gelukkig altijd goed. Volgende keer misschien ook maar een pot slakkenslijm kopen….

Zondag 2 juli ben ik er zeker weer! Kom jij dan ook?

Wanneer en waar?

Elke eerste zondag van de maand van 11.00 tot 18.00  uur, Tellegenlaan 3 in Arnhem
(Op slechts 5 minuten lopen vanaf het stadscentrum en het NS station, tussen de Stadsvilla en het hertenkamp in)

Al 23 jaar een echte Arnhemse. Gaat af en toe voor Thearie op pad...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: