Waarom een museumkaart zo leuk is
101 dingen,  Doen,  Inspiratie

Waarom een
museumkaart zo leuk is

Niet alleen op mijn grote ‘101-dingen’ lijst maar ook op mijn ’19-dingen’; een museumkaart! Deze wilde ik al een tijd omdat er zoveel leuke musea zijn en nu heb ik ‘m! Welke leuke dingen we er mee gaan doen? Lees vooral verder…

Waarom een museumkaart?

Ik blijf overigens Museumjaarkaart zeggen, zo was het altijd. Waarom dit aangepast is weet ik niet en maakt natuurlijk ook helemaal niets uit.

We hebben al een lange tijd een abonnement op Burger’s Zoo. Bijna bij ons om de hoek, superleuk en veel te zien en beleven. Misschien wel de leukste dierentuin van Nederland? We komen er in ieder geval vaak en genieten elke keer weer. Het abonnement hebben we er in ieder geval dubbel en dwars uitgehaald.

Het werd echter tijd voor iets anders, iets waar we meer mee konden. Een museumkaart! Want… bijna bij ons om de hoek vinden we niet alleen Burger’s Zoo, maar ook het Openlucht Museum. En iets verder om de hoek het Kröller Müller Museum. En het Nederlands Watermuseum, het Trolleybusmuseum, het Airborne museum én het Nederlands Wijnmuseum. En meer. Allemaal leuke plekken om eens te gaan bezichtigen. En dit alleen nog maar in onze eigen omgeving!

Dus… een museumkaart!

Nu zijn uiteraard niet alleen bij ons in de buurt leuke musea; er zijn er veel meer. Met de museumkaart heb je in ieder geval toegang tot meer dan 400 musea in Nederland. Genoeg te ontdekken dus!

Voor ons was de kerstvakantie de reden om de kaart aan te schaffen. De jongste wilde nog eens naar het ’treinmuseum’ , de oudste wilde weer schaatsen in het Openlucht Museum. Klein rekensommetje leerde dat we de kaart er al voor een deel uit zouden hebben met deze bezoeken. Dus we gingen op pad….

Spoorwegmuseum Utrecht

Wellicht wel één van de leukste musea van Nederland. Ik was er al eens geweest, voor evenementen, niet echt voor het museum zelf. De aankomst is al indrukwekkend; je komt binnen in het in 1874 gebouwde Maliebaanstation. Nostalgische loketten voor je ticket, 1ste en 2de klasse wachtruimtes en zelfs de toiletten zijn uit die tijd. (‘Mam, wat zijn die wc’s raar!’).

Een ouderwets perron, Koninklijke rijtuigen, en verschillende treinen door de tijd heen ontdek je hier. In een grote hal hangt nog een ouderwets vertrek-en aankomst bord én er zijn verschillende leuke activiteiten. Zo is er een theatervoorstelling, een techlab, ontdek je de Stalen Monsters én kan je de Vuurproef doen; een prijswinnende 4D simulatie waarin je zelf een trein bestuurt. En die laatste vonden we GE-WEL-DIG! (Zelfs misselijk geweldig; een paar keer achter elkaar gegaan omdat het einde dag was en er geen rij meer stond).

Dat het ‘Winterstation’ was en er dus overal gezellige vuurkorven stonden, er marshmallows geroosterd konden worden én er een enorme schaatsbaan binnen was, was alleen maar meer sfeervol!

Het Spoorwegmuseum in Utrecht
Het Spoorwegmuseum in Utrecht

Het Nederlands Openluchtmuseum

Zoals gezegd; om de hoek en zo leuk! Zien hoe men vroeger leefde, werkte en woonde. Een klein schooltje, een tramremise, een smederij, oude boerderijen, een museumbrouwerij en een fijne poffertjeskraam zijn nog maar een paar dingen die te zien zijn in dit museum. Je kan er eindeloos rondwandelen, met het trammetje rondrijden of gewoon heerlijk zitten kijken.

Op het kindererf kunnen kinderen broodjes bakken of bijvoorbeeld leren breien. Oud Hollandse spelletjes? Ook die vind je hier. En die zijn leuk!

Wij zijn er in de kerstvakantie al 2x geweest, want… het is winter in het Openluchtmuseum. Met een band van een spectaculaire sleebaan, schaatsen, overal vuurkorven, broodjes bakken en warme stroopwafels eten; onze kinderen kregen er geen genoeg van. En het is nog winter tot 20 januari, dus we gaan nog eens! Bij deze dus ook een tip voor jullie; gaan! Zo leuk…

Het Nederlands Openluchtmuseum

Blij met museumkaart

We hebben ‘m dus net, maar zijn nu al blij met de museumkaart. Denk dat we de komende tijd veel te vinden zijn in diverse musea. Welke – behalve dan de eerder genoemde hier in de omgeving – nog op mijn lijstje staan?

  • Het Rijksmuseum; deze wil ik ook nog eens fijn in mijn eentje doen. Gewoon lekker slenteren, handen op mijn rug (want dat ziet er intellectueel uit, haha) en dan alleen kijken. Lijkt me fijn.
  • Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Waarom? Heb er inmiddels veel over gehoord en heb het idee dat ik me daar wel kan vermaken.
  • PIT Veiligheidsmuseum; het museum voor politie, brandweer en ambulance. Ik vermoed dat ik hier de kleine man wel heel erg blij mee maak. En wellicht ook de grote, haha
  • Museum Volkenkunde in Leiden; een museum over mensen. Hoe leuk! “In Museum Volkenkunde ontdek je dat we ondanks de verschillen, allemaal hetzelfde zijn.”

Je leest het al; genoeg te bezoeken met een museumkaart.

Een museumkaart koop je voor €64,90 (volwassenen) of €32,45 (kinderen).
Je kan de kaart online bestellen (KLIK hier) of bij één van de musea aan de kassa kopen. In het laatste geval krijg je dan eerst een tijdelijke kaart, die je alsnog online moet ‘activeren’ zodat je de echte kaart thuis gezonden krijgt.

En nee, niets gesponsord of gekregen; de kaart stond allang op mijn lijst en ik ben gewoon blij met deze kaart, ha!

Vertel eens; welk museum is volgens jou de moeite waard?

Thea | mama van twee | lief van één | content | blog | social & online | 101-things to do | blije dingen | Holistisch therapeut i.o. | Reiki Master

6 reacties

  • Jessika

    Wij hebben ook sinds de kerstvakantie een Museum (jaar)kaart. Ons eerste bezoekje was aan het Openlucht Museum, inderdaad erg leuk. Daarna naar Paleis het Loo geweest, waar ze dezelfde ijsbaan hadden dus konden we nog een keer oefenen. Het Spoorwegmuseum, PIT en Afrika Museum staan ook op het lijstje voor dit jaar. En het Nationaal Militair Museum waar we in de zomer al eens waren, dat was zo leuk dat we nog een keer gaan.

  • Villasappho

    Ik kijk er elk jaar naar en steeds begin ik er niet aan. Als ik dichter bij het Openluchtmuseum zou wonen zou ik er zeker aan beginnen omdat je er dan steeds even heen kan. Ik gebruik liever de dagjewegmunten van Jumbo. Die kosten me niks omdat ik anderen laat sparen maar wel de kortingen opstrijk.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: